Купчина жарава хвърли в паника обитатели на блок, евакуирани заради бомба самоделка

Обитателите на жилищен блок на ул. ”Бачо Киро” в центъра на Велико Търново изпаднали в паника след като забелязали пред входа изсипана купчина живи въглени. Препатилите от преди седмица търновци незабавно алармирали пожарната и полицията. Уплахата на живущите в кооперацията била голяма, защото на 6 февруари вечерта около стотина души бяха евакуирани от домовете си заради поставена самоделна бомба в магазина на приземния етаж на блока.

Наложи се служители на Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) да пристигнат във Велико Търново и да обезвредят пакета с опасното съдържание. Самоделката бе оставена в търговския обект само на метри от сградата на полицията. Същата вечер служителка на магазина забелязала странния вързоп върху рафт за тоалетна хартия и перилни препарати.

Устройството представлявало пластмасова бутилка овързана с жиции и залепен към нея таймер. В пакета, който бил обвит в кафява амбалажна хартия имало и запалително вещество.Специалистите от СДОТО използваха специален робот, с който неутрализираха подхвърлената торба. Действията по обезвреждането на пакета с часовников механзъм отнеха над 5 часа.

Според мълвата самоделката е била подхвърлена в магазина с цел сплашване заради дългове.Няколко часа по-рано обаче бяха опожарени два автомобила във Велико Търново и Горна Оряховица. Возилата пламнали едновременно около 2 часа в нощта срещу петък.Криминалисти, които разследват злодеянията предполагат, че между двата случая има връзка.

Разследването по случая продължава и се води под наблюдението на Окръжната прокуратура. Иззети са записите от камерите за видеонаблюдение от всички банки в райони. Те ще бъдат преглеждани щателно и на тях ще се търсят запечатани съмнителни лица, които може да са автори на престъплението.

„Разпоредени са експертизи, които да установят вида на веществото в пакета. Извършителят се издирва. Работи се усилено и на този етап няма какво да бъде огласено по случая”, обясни пред „Труд” говорителят на Окръжната прокуратура Катерина Лещакова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини