Апелативният съд в Търново до месец с решение за убиеца на студентката Вероника

Апелативният съд във Велико Търново ще се произнесе до месец с решение по делото срещу убиеца на 23-годишната студентка Вероника Здравкова. Казусът се гледа в понеделник на втора инстанция след като рецидивистът обжалва наказанието от 30 г затвор, което му отреди Окръжният съд в старата столица.

40-годишният Илиян Здравков преди 5 месеца бе изправен пред Темида за злодеянието, което извършил на 28 февруари миналата година, когато убил зверски студентката в района на жп гарата във Велико Търново. Палачът я нападнал и съсякъл с брадва, за да я ограби. Той умъртвил Вероника със 7 удара с хладното оръжие по главата, а вещите, които задигнал са за 401 лв.

Илиян Здравков застана на подсъдимата скамейка на 15 септември 2015 г. По негово настояване делото се гледа по съкратената процедура и така той се размина с най-тежкото наказание от доживотен затвор без право на замяна. Магистратите уважиха целия размер на поисканата кръвнина от родителите на Вероника от общо 200 000 лева.

Прокуратурата и адвокатът на почернените родители пледираха, апелативната инстанция да потвърди присъдата на Окръжния съд. "Илиян Здравков е опасен за обществото, той не би могъл да се превъзпита и затова трайно трябва да бъде изолиран", заяви пред съда адвокатката на близките на Вероника-Лили Матева.

Служебният защитник на Здравков- Кирил Станчев пък настоя за по-река присъда. "Оказаното пълно и всестранно съдействие за разкриване на обективната истина не може да се игнорира и отхвърли, защото е изключително смекчаващо вината обстоятелство. Ние не искаме минимална присъда", изтъкна адвокат Кирил Станчев.

"Съжалявам за стореното", каза в съдебната зала Илиян Здравков.

Коментари

Задължително поле