Писма разкриват връзка на Папа Йоан Павел II с омъжена жена

Стотици писма и фотографии, разкриващи повече от 30-годишно близко приятелство на папа Йоан Павел II с омъжена жена, показа БиБиСи. Кореспонденцията с родената в Щатите полякиня Анна-Тереза Тиминецка до сега са били пазени в тайна от Националната Полска библиотека. Документите разкриват рядко показвана страна на духовника, който почина през 2005г. Появиха се дори предположения, че папата е нарушил своя обет за целомъдрие.

Приятелството му с Анна-Тереза започва през 1973г., когато Папа Йоан Павел II e все още кардинал Ка̀рол Войтѝла и архиепископ на Краков. 50-годишната жена, която се занимава с философия, се свързва с папата във връзка с неговата книга и пропътува разстоянието от Щатите до Полша, за да се срещнат. Скоро след това двамата започват да си пишат. Първоначално писмата на кардинала са формални, но с течение на времето приятелството им се задълбочава и двамата стават по-интимни.

Двойката решава да работи върху разширена версия на книгата на кардинала „Действащият човек“. Последват множество срещи, някой от които в присъствието на секретарката му, но някои и насаме, а кореспонденцията им се задълбочава.

През 1974г. кардинала пише, че е препрочел четири от писмата на Анна-Тереза от последния месец, защото „носят толкова смисъл и са дълбоко лични“.

Непоказвани до сега снимки, хвърлят нова светлина върху личността на папата. Той често е канил Анна-Тереза на разходки из провинцията или ски почивки, двамата дори са били заедно на къмпинг. Някои снимки дори показват нейни гостувания във Ватикана.

„Виждаме една от малцината непреходно велики фигури на двадесети век, глава на Католическата църква, в разгорещени отношения с привлекателна жена“, коментира Еман Дъфи, професор по история на християнството в Кеймбридж.

Началото на връзката

През 1976г., кардинал Войтила посещава католическа конференция в Щатите. Анна-Тереза го кани да остане в семейната им къща в Нова Англия. Тя очевидно е проявила силни чувства към бъдещият папа, тъй като в последващи писма той се опитва да осмисли взаимоотношенията им в рамките християнските норми. В писмо от септември 1976 г. той пише: „Скъпа Тереза, получих и трите ви писма. Пишете, че се разкъсвате, но аз не мога да намеря отговор на вашите думи.“ Той я описва като „дар от Бога“.

Писмата на Анна-Тереза все още не са направени публично достояние. Предполага се, че техни копия са включени в архив, продаден на Националната полска библиотека от самата Анна-Тереза през 2008 г., шест години преди смъртта й.

„Вероятно Анна-Тереза се е влюбила в кардинала в първите дни на тяхното познанство и това е напълно отразено в кореспонденцията между двамата“, коментира Маша Малиновска, дилър на редки документи, която е придвижила продажбата на писмата.

Кардинал Войтила дори е давал скъпи подаръци на своята приятелка, един от които е сред най-ценните му притежания - така наречения скапулар – наметка от две правоъгълни парчета вълнен плат, които са съединени на раменете така, че едното парче се носи на гърдите, а другото на гърба и засвидетелстват духовна отдаденост.

В писма от 10 септември 1976г. той пише: „От миналата година търся отговор на тези думи „аз ти принадлежа“ и мисля, че вече намерих – скапуларът. Измеренията, в които ви приемам и ви чувствам навсякъде и във всички ситуации, когато сте близо до мен и когато сте далеч“.

Канонизиране

След като става глава на Римокатолическата църква папа Йоан Павел II пише: „Пиша Ви след събитието, защото бих искал кореспонденцията между нас да продължи. Обещавам Ви, че ще помня всичко дори на тава ново стъпало в моя живот.“

Кардинал Войтила е имал няколко приятелки, включително Ванда Полавска, психиатър с която той е комуникирал в продължение на десетилетия. Но писмата му с Анна-Тереза за много по-емоционални и на моменти се опитват да дефинират значението на техните взаимоотношения.

Папа Йоан Павел II умира през 2005г., след почти 27-години като духовен водач. През 2014г. беше провъзгласен за светец. Процесът на канонизиране обикновено отнема много време и средства, но при Папа Йоан Павел II това се случи по бързата процедура за само девет години.
Обикновено, от Ватикана изискват да се запознаят с всички детайли от личната и служебна кореспонденция на кандидата, но за сега не е ясно дали тези писма са били взети под внимание. Въпрос на личен избор е дали частната кореспонденцията трябва да бъде пратена за разглеждане, коментират от Отговорният съвет по канонизиране и допълва, че са изпълнили задълженията си.

От Националната библиотека на Полша коментират, че това е една уникална връзка на папата, топло приятелство, продължило през целия му живот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят