5 лева за турист в „Св. Ал. Невски“

По 5 лева такса на турист в група събира управата на храм-паметника „Св. Александър Невски“. Шефът на настоятелството архимандрит Дионисий твърди, че с тези пари ще поддържат храма, ще плащат тока.

Решение на Светия синод обаче по въпроса нямало. От канцеларията на синода обясниха, че би трябвало духовникът да съгласува всичко с владиците. Точно те обаче му повериха катедралата.

Дионисий твърди, че се бил разбрал с туроператорите, като те щели да получат документ за платените такси. От Асоциацията на българските туроператори и туроператорски агенции обаче възразиха остро срещу въведената такса.

"Световната практика при въвеждането на такива такси и промени е те да бъдат предварително обсъдени поне година или година и половина. Програмите на туристическите агенции вече са съставени и сега тази такса ще трябва да се отразява в тях, което ще се отрази на потребителите. Ще пострада най-вече вътрешният, училищният и детският туризъм", посочи пред "Труд" Мая Филипова от асоциацията. Тя подчерта, че таксата не е съгласувана с асоциацията.

"Само ще ви дам за пример, че таксата за катедралата "Св. Павел" в Рим е 1,5 евро, докато за нашия храм е цели 5 лева", посочи още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини