Икономическият министър Божидар Лукарски: Данък „уикенд” различен за браншовете

Най-вероятно щe има диференциация на браншовете и всеки сектор щe се облага с различна ставка данък „уикенд”. Целта е да се намери най-оптималният вариант, заяви вчера икономическият министър Божидар Лукарски.

Той уточни, че ще се прегледат европейските практики по отношение на прилагане на подобни данъци в страни членки на ЕС. За целта НАП е поела ангажимент да направи анализ, а самият министър се надява в диалог с бизнеса и работодателските организации да се постигне съгласие как да се прилага налогът. Лукарски добави още, че действително при въвеждането на данъка ще има допълнителна административна тежест за бизнеса. Затова и трябвало да се помисли как да се усъвършенства наредбата за прилагането на налога. „Дяволът е в детайлите”, каза още министърът.

Само преди дни четирите национално представени работодателски организации предложиха данък „уикенд” да се начислява при ползването за лични нужди на фирмени активи със стойност над 50 хил. лв. и дружествата да могат да избират дали да връщат данъчния кредит по фиксирана пропорция, или да водят документация за степента на експлоатацията на служебни активи за други цели и после да им се изчисляват дължимите суми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика