Български евродепутати поискали санкции за Гърция заради блокадите

Подадохме сигнали с Ангел Джамбазки до Европейската комисия с искания за налагане на санкции на Гърция, защото това продължава вече пета година по един и същи начин. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по БНТ във връзка с блокадата на българо-гръцката граница.

„Видяхме абсолютно безсилие на Гърция да се справи с кризата. Безсилие виждаме и спрямо бежанците и пропускането им към страните-членки безконтролно”, коментира той. По думите му България е взела абсолютно всички мерки, които може да предприеме в тази ситуация.

„Както 1997 година ЕК наложи санкции на Франция, когато спираше испанските камиони с ягоди, се прие регламентът за вътрешнообщностния пазар”, посочи като пример Емил Радев и допълни, че тогава испанските фермери са успели да осъдят френската държава и да получат компенсации.

„Така и сега могат да се наложат санкции на Гърция и българските търговци, и превозвачи да търсят по съдебен път правата си за получаване на компенсации”, каза още той. „Трябва да се спазва законодателството. Не можем да търпим загуби ние като българи, като български търговци и превозвачи”, заяви евродепутатът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес