Бойко Пенков: Здравната карта няма да реже легла и няма да финансира болници

„Здравната карта няма да реже легла и тя няма да финансира болници. Тази карта само показва какви са необходимостите в системата. Има някаква митология сред колегите и никой няма да започне да извлича кревати от здравните заведения”. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред БНТ.

В дискусия с Пенков д-р Хасан Адемов от ДПС каза, че има огромно разминаване между предложенията на регионалните здравни комисии и тези на министерството. „Отнемат се огромни привилегии, моделът на картата е сбъркан. Обективният критерии е изборът на пациента, а не на химикала. Предвижда се преструктуриране на легла”, каза още той. Според Адемов тази карта е снимка на моментното състояние.
Например по Черноморието през годината потребностите са едни, но през лятото съвсем други.

Пенков заяви, че моделът на картата не е сгрешен, защото тя е някакъв тип мярка. „Следваме нуждите на хората", заяви още зам.-министърът. Според него сега ще се следват нуждите на хората, а не на нуждите на системата.

Задълженията на болниците са 500 млн. лв., заяви Адемов. По думите му голяма част от колегите им се притесняват от т.нар. комплексна грижа. „Само три или четири болници у нас предоставят този вид услуга”, каза още той.

Парламентарната група на ГЕРБ ще изслуша по-късно днес здравния министър Петър Москов за концепцията му за електронна идентификация на пациентите и вземането на пръстов отпечатък при влизането в болница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика