Проучване на "Галъп": Два пъти повече гласуват за ГЕРБ, отколкото за БСП

Два пъти повече хора биха гласували за ГЕРБ, отколкото за БСП, ако изборите бяха днес. Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл“, проведеното сред 1005 души чрез пряко интервю между 29 януари и 4 февруари.

ГЕРБ запазва обичайната си преднина пред БСП в съотношение около и над 2 към 1. Така партията на Бойко Борисов запазва обичайната си преднина, като печели 24,1% от гласовете на анкетираните, за сметка на БСП, които имат 11,9%.

ДПС е с близо 7% заявени нагласи за вот, партиите на Реформаторския блок – с около 5%, Патриотичния фронт са с близо 4%, „Атака“ – с над 3%, АБВ с над 2% и други.

Голяма част от хората - повече от 40%, завяват, че няма да гласуват. От днешна гледна точка пет от парламентарните сили със сигурност биха влезли отново в парламента при избори сега, а две от тях имат реалистични изгледи също да го сторят, но следва да се изчакат и данните от идните месеци, сочат данните.

Недоверие 

Към началото на февруари 27% декларират доверие в правителството, а 59% недоверие. 16% дават позитивна оценка на парламента, а 72% - негативна. 25% оценяват положително президента, а 59% - отрицателно. 24% заявяват, че биха гласували за ГЕРБ, а 12% - за БСП, 40% заявяват, че не биха гласували.

Данните за доверие във властта остават на обичайното си за последната година ниво - около и под 30% положителни оценки за кабинета и за президента, и около и под 20% положителни оценки за парламента.

В края на миналата година се наблюдаваше обичаен „скок“ в доверието към правителство, парламент, президент и управляваща партия - заради победните за ГЕРБ местни избори. Сега този „скок“ изглежда отминат и в първите седмици на 2016 г. подкрепата за властта се връща в познатите от последните дванайсетина месеца нива.

По традиция, негативните оценки към институциите у нас са повече от позитивните. Доверието в правителство и парламент засега е сходно с това в напредналата фаза на първия мандат на Бойко Борисов – като стойности и като развитие във времето, сочи още проучването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика