Български тирове блокират Кулата, затварят и другите пунктове с Гърция

Представители на фирми за международни превози и шофьори на тежкотоварни камиони блокират междинната зона преди граничния пункт "Кулата".

Осем километра е вече колоната от тежкотоварни камиони на наша територия, а стотици шофьори тръгнаха пеша към Кулата, за да заявят готовност за стачни действия. След едночасово обсъждане на ситуацията, инициативният комитет, създаден още миналата седмица, обяви решението за затварянето на пътя с жива верига. За действията са уведомени полицията и областният управител на Благоевград.

Хората са категорични, че дори гръцките фермери да отворят поредният 5-часов прозорец за пропускане на камионите, няма да отстъпят, тъй като това не решава проблема и договореностите не се спазват. За ситуацията е информиран министърът на транспорта Ивайло Московски.

Българските превозвачи започват да блокират ГКПП-та с Гърция, съобщи председателят на БАСАТ Миролюб Столарски пред Фокус.

„На хората им омръзна да се гаврят гръцките фермери с тях. Първо имаше уговорка в определени интервали от време да бъдат пропускани през граничните пунктове, но не се пускаха. От другата страна си представете как седите 20 часа на границата и гледате как се гаврят с вас едни пияни фермери. Те говорят, че техните семейства гладували, а на тези хора, които са на границата семействата не гладуват ли”, попита Столарски.

„Все българите трябва да бъдем машата за гърците, за да могат да си оправят нещата. Ситуацията е непоносима. Хората вече не издържат”, категоричен е Столарски.
„Ние абсолютно ги подкрепяме и скоро може да им помогнем”, подчерта Миролюб Столарски и допълни, че към този момент събират сведения от всички пострадали шофьори и превозвачи, за да може да заведат иск към гръцки съд.

На въпрос кои гранични пунктове ще бъдат блокирани Миролюб Столарски каза, че „В разговорите с инициативния комитет, където сме говорили искат всичките да ги блокират. А не гърците да идват да си играят тук на казино на Кулата, а след това да отиват да си допият и пак да се върнат да си играят. С рейсове си ги возят”, даде за пример той.
„Аз мисля, че напрежението стигна до края. Колкото и да има толерантност към някого един човек, когато започне вече да прекалява с толерантността на отсрещния, то преминава в наглост”, категоричен е Столарски.

По думите му, с протестните действия превозвачите искат да няма граница с Гърция и да се знае, че трябва да се използват алтернативни пътища. Попитан, ако блокадите от гръцка и българска страна не бъдат премахнати, какво ще се случи с превозвачите и стоките, той заяви, че „Ще се връщат обратно и ще трябва да обикалят. Сега ги пускат, влизат в Гърция и седят и чакат още 3-4 дни. По-добре да не влизат в Гърция и да се знае, че тези, които са там, съответно ще се изтеглят по обиколни пътища и да се знае, че там вече българи няма”.
„През Македония и през Турция може да се преминава, защото тези граници не са затворени от гръцките фермери”, каза още Миролюб Столарски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес