Две вокални кралици на сцената на зала България

Усик прережда Кобрата за титлите

Пендаровски: В обединена Европа има място за всички, включително и за Македония Изпълнихме всички необходими условия за започване на преговори, заяви президентът

Чуждите инвестиции са 603 млн. евро

Вицепремиерът Захариева пред ТАСС: Заинтересовани сме от равнопоставен и взаимноизгоден диалог с Русия

Боби Михайлов: Може би съм омръзнал на хората, не съм говорил с премиера

Ердоган: В Северна Сирия не се водят сражения

Борислав Михайлов на прощаване: Бях прекалено добър, сега ще ходя на риба "Повечето играчи от националния отбор не ги познавам като имена", призна доскорошният шеф на БФС

ЕС ще отговори на американските мита

Министър Желязков: Практическите изпити за шофьори ще са в контролирана среда (СНИМКИ)

Валентин Михов подаде оставка от БФС

Дипломати от Австрия обсъждаха сътрудничество с ръководството на ВТУ

Пускат нова банкнота от 50 лв. от 1 ноември

Влак блъсна автомобил на неохраняем прелез край Плевен

Български тирове блокират Кулата, затварят и другите пунктове с Гърция

Представители на фирми за международни превози и шофьори на тежкотоварни камиони блокират междинната зона преди граничния пункт „Кулата“.

Осем километра е вече колоната от тежкотоварни камиони на наша територия, а стотици шофьори тръгнаха пеша към Кулата, за да заявят готовност за стачни действия. След едночасово обсъждане на ситуацията, инициативният комитет, създаден още миналата седмица, обяви решението за затварянето на пътя с жива верига. За действията са уведомени полицията и областният управител на Благоевград.

Хората са категорични, че дори гръцките фермери да отворят поредният 5-часов прозорец за пропускане на камионите, няма да отстъпят, тъй като това не решава проблема и договореностите не се спазват. За ситуацията е информиран министърът на транспорта Ивайло Московски.

Българските превозвачи започват да блокират ГКПП-та с Гърция, съобщи председателят на БАСАТ Миролюб Столарски пред Фокус.

„На хората им омръзна да се гаврят гръцките фермери с тях. Първо имаше уговорка в определени интервали от време да бъдат пропускани през граничните пунктове, но не се пускаха. От другата страна си представете как седите 20 часа на границата и гледате как се гаврят с вас едни пияни фермери. Те говорят, че техните семейства гладували, а на тези хора, които са на границата семействата не гладуват ли”, попита Столарски.

„Все българите трябва да бъдем машата за гърците, за да могат да си оправят нещата. Ситуацията е непоносима. Хората вече не издържат”, категоричен е Столарски.
„Ние абсолютно ги подкрепяме и скоро може да им помогнем”, подчерта Миролюб Столарски и допълни, че към този момент събират сведения от всички пострадали шофьори и превозвачи, за да може да заведат иск към гръцки съд.

На въпрос кои гранични пунктове ще бъдат блокирани Миролюб Столарски каза, че „В разговорите с инициативния комитет, където сме говорили искат всичките да ги блокират. А не гърците да идват да си играят тук на казино на Кулата, а след това да отиват да си допият и пак да се върнат да си играят. С рейсове си ги возят”, даде за пример той.
„Аз мисля, че напрежението стигна до края. Колкото и да има толерантност към някого един човек, когато започне вече да прекалява с толерантността на отсрещния, то преминава в наглост”, категоричен е Столарски.

По думите му, с протестните действия превозвачите искат да няма граница с Гърция и да се знае, че трябва да се използват алтернативни пътища. Попитан, ако блокадите от гръцка и българска страна не бъдат премахнати, какво ще се случи с превозвачите и стоките, той заяви, че „Ще се връщат обратно и ще трябва да обикалят. Сега ги пускат, влизат в Гърция и седят и чакат още 3-4 дни. По-добре да не влизат в Гърция и да се знае, че тези, които са там, съответно ще се изтеглят по обиколни пътища и да се знае, че там вече българи няма”.
„През Македония и през Турция може да се преминава, защото тези граници не са затворени от гръцките фермери”, каза още Миролюб Столарски.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.