Китай гневен на САЩ заради име на площад

Външно министерство на Пекин предупреди Съединените щати, че ще има „сериозни последствия“, ако площадът пред китайското посолство във Вашингтон бъде наречен на китайския дисидент и носител на Нобелова награда за мир Лиу Сяобо, съобщава Ройтерс.

С единодушен вот американският сенат гласува да преименува площада на Лиу Сяобо, осъден на 11 години през 2009 по обвинения в организиране на петиция, искаща да прекрати еднопартийния модел.

Китай приема Лиу за престъпник.

От офиса на китайският външен министър Хонг Лий заявиха, че това е в противоречие на основните норми на международните отношения и Китай се обявява решително срещу него.

„Ако съответният законопроект се приеме, това ще доведе до сериозни последици. Ние настояваме американският сенат да спре да поощрява подобни инициативи и се надяваме органите на изпълнителната власт на САЩ да сложат край на този политически фарс", каза Хонг на брифинг.
В неделния си брой „Дъ Глобал Таймс“, влиятелен китайски таблоид, нарече проекта „фитил“.

„САЩ са с извити ръце в отношенията си с Китай, страхувайки се от употреба на военни заплахи или икономически санкции. Единствената опция на Вашингтон са дребнави действия, които дразнят Китай.“, казва изданието.

Законопроектът е предложен от сенатор Тед Круз, претендент за президентската номинация на републиканците.

Говорителят на Белия дом каза, че съветниците на президента Барак Обама ще предложат вето на законопроекта и че това не е ефективен начин да осигурят излизането от затвора на Лиу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят