Висше образование в Корея. Защо ми е?

София-Сеул-София

Нямате никаква основателна причина да кандидатствате или да пратите детето си да учи в университет в Корея. Както и да го гледате, е далече, непозната среда, непозната култура, а и Европа е пълна с висши училища.

Но няма да сте прави. Защото Корея вече е сред първите в световната система на образованието. Намира се на пътя между Изтока и Запада и отдавна ЕС работи за здрави и стабилни икономически връзки с нея. Тя е отправна точка за разбиране и професионално израстване в този регион. И е на първо място в области като информационните комуникации и мобилните връзки. Според последния анализ на Швейцарския институт за развитие на качеството посочва, че Корея е на 26-о място от 60 страни в света по конкурентоспособност на образованието.

Държавата има добра система за привличане на чужди студенти. Към настоящия момент там се обучават над 100 000. Според последната ранглиста на вузовете на „Таймс“ държавата има 3 висши училища в топ 100. Висшите училища са държавни, такива, които са спонсорирани от общината, и частни. За разлика от България частните вузове са повече и на по-голяма почит. И нещо от изключителна важност - това са изследователски университети, с богати научни програми, възможности за развитие и квалификации. За нас привличането на чужди студенти е много важно и правителството ни прие програма „Обучение в Корея 2020“, чиято цел е до 2020 г. тук да учат 200 000 млади хора от различни страни, разказват от екипа на Националния институт за чуждестранно образование NIIED. Това е организацията, която разработва политиките по прием и подпомагането на чуждите студенти. Важна част в тази програма е осигуряването на държавни стипендии за студентите (пълна информация може да получите на сайта /www.studyinkorea.go.kr).

Любопитното е, че голяма част от висшите училища имат обменни програми помежду си и така в рамките на обучението един студент може да отиде и в друг вуз.

Кои са най-търсените специалности? Естествено, че тези, които са свързани с новите ИТ технологии, мобилните комуникации, корабостроенето, медицината. Но Корея разви много бързо филмовата и музикалната си индустрия. В този смисъл вузовете по изкуства се радват на сериозен интерес.

Срокът за подаване на документи за пролетния семестър е до март месец, а за есенния - до края на юни. Подаването на заявление се прави онлайн, а изискванията за документите не са различни от тези за останалите чужди университети. Всички университети разполагат с общежития, имат организирани пансиони или могат да се наемат квартири.

Корейските университети са изключително бърза писта към най-добрите компании по света. Те предлагат познания за азиатския свят и култура, които все повече се ценят. Извън това студентският живот там е изключително предизвикателство, защото става дума за една добре уредена страна. В която студентите първо се учат, че могат да постигнат целите си. Усилията са насочени към създаването на конкретни партньорства между хората, които са завършили в Корея и са се върнали в собствените си държави. Тук не става дума за група „фенове“ на политиката на Сеул, а за формиране на реални бизнес отношения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование