Шофьори причинили катастрофи с пострадали, жалят присъди

Музей „Етър” в Габрово продава мартеници от гайтани в помощ на болни деца 412 мартеници от цялата страна са изпратени за участие в конкурса

Вижте шоуто на конната полиция за Тодоровден в столичния квартал “Бенковски” (СНИМКИ)

Показаха Димитър Рачков в хитово шоу по HBO

Канадец е бил арестуван в ПьонгЧанг за кражба на автомобил

Три малки деца загинаха при пожар в руско село

Гинка Върбакова пред БТА: Голяма международна банка с висок кредитен рейтинг финасира сделката за ЧЕЗ

Корнелия Нинова: Ние сме за пазарна икономика – България да закупи ЧЕЗ за 320 млн. евро

Цветанов: Новият министър на енергетиката ще бъде от ГЕРБ

Двама души са арестувани заради трафик на 10 кг кокаин в София

Варненската среща ЕС-Турция е под въпрос

Д-р Куин Лечителката пак се снима за “Плейбой”

Албания и Македония ще започнат преговори за присъединяване към ЕС

Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Волен Сидеров: Нямаме претенции към поста енергиен министър

Висше образование в Корея. Защо ми е?

София-Сеул-София

Нямате никаква основателна причина да кандидатствате или да пратите детето си да учи в университет в Корея. Както и да го гледате, е далече, непозната среда, непозната култура, а и Европа е пълна с висши училища.

Но няма да сте прави. Защото Корея вече е сред първите в световната система на образованието. Намира се на пътя между Изтока и Запада и отдавна ЕС работи за здрави и стабилни икономически връзки с нея. Тя е отправна точка за разбиране и професионално израстване в този регион. И е на първо място в области като информационните комуникации и мобилните връзки. Според последния анализ на Швейцарския институт за развитие на качеството посочва, че Корея е на 26-о място от 60 страни в света по конкурентоспособност на образованието.

Държавата има добра система за привличане на чужди студенти. Към настоящия момент там се обучават над 100 000. Според последната ранглиста на вузовете на „Таймс“ държавата има 3 висши училища в топ 100. Висшите училища са държавни, такива, които са спонсорирани от общината, и частни. За разлика от България частните вузове са повече и на по-голяма почит. И нещо от изключителна важност – това са изследователски университети, с богати научни програми, възможности за развитие и квалификации. За нас привличането на чужди студенти е много важно и правителството ни прие програма „Обучение в Корея 2020“, чиято цел е до 2020 г. тук да учат 200 000 млади хора от различни страни, разказват от екипа на Националния институт за чуждестранно образование NIIED. Това е организацията, която разработва политиките по прием и подпомагането на чуждите студенти. Важна част в тази програма е осигуряването на държавни стипендии за студентите (пълна информация може да получите на сайта /www.studyinkorea.go.kr).

Любопитното е, че голяма част от висшите училища имат обменни програми помежду си и така в рамките на обучението един студент може да отиде и в друг вуз.

Кои са най-търсените специалности? Естествено, че тези, които са свързани с новите ИТ технологии, мобилните комуникации, корабостроенето, медицината. Но Корея разви много бързо филмовата и музикалната си индустрия. В този смисъл вузовете по изкуства се радват на сериозен интерес.

Срокът за подаване на документи за пролетния семестър е до март месец, а за есенния – до края на юни. Подаването на заявление се прави онлайн, а изискванията за документите не са различни от тези за останалите чужди университети. Всички университети разполагат с общежития, имат организирани пансиони или могат да се наемат квартири.

Корейските университети са изключително бърза писта към най-добрите компании по света. Те предлагат познания за азиатския свят и култура, които все повече се ценят. Извън това студентският живот там е изключително предизвикателство, защото става дума за една добре уредена страна. В която студентите първо се учат, че могат да постигнат целите си. Усилията са насочени към създаването на конкретни партньорства между хората, които са завършили в Корея и са се върнали в собствените си държави. Тук не става дума за група „фенове“ на политиката на Сеул, а за формиране на реални бизнес отношения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.