Намалиха присъдата на Иван, който уби 11-годишната Никол в асансьор

Диви свине унищожиха скривалище за кокаин в Италия, изяли част от дрогата Полицията разбрала, подслушвайки оплакващите се трафиканти

Общината в Сливен обучи 60 озеленители и 15 офис-секретари

Изготвят Национална карта на социалните услуги Според капацитетите, които се посочват в нея и по съответните целеви групи, ще зависи и какво финансиране ще получи всяка община

Зам.-министър Нанков: Ще има оставки за водната криза в Перник

Продадоха за 3,7 млн. евро сградата на посолството на Югославия в Бон

Тото от „Скандау“: Обичам сина си, но жена ми е на първо място

Земеделец връща 10 000 евро след укрити 6 животни

„Труд“ уличи Радан Кънев в лъжа за магистрала „Струма“

Почина знаков лидер на СДС – Бургас Венцислав Чамурджиев издъхнал в дома си в село Маринка

От ревност мъж плати 2 500 евро да взривят къщата на бившата му жена Полицията е задържала поръчителя и извършителя

Български орден беще продаден за 20 000 евро в Германия

Иззеха над 200 стоки, имитиращи известни марки от магазини в Пазарджик

Бизнесмени връщат 80 млн. лв. от незаконни заменки

Отстраниха временно шефовете на трите болници до приключване на проверката за починалото дете

Висше образование в Корея. Защо ми е?

София-Сеул-София

Нямате никаква основателна причина да кандидатствате или да пратите детето си да учи в университет в Корея. Както и да го гледате, е далече, непозната среда, непозната култура, а и Европа е пълна с висши училища.

Но няма да сте прави. Защото Корея вече е сред първите в световната система на образованието. Намира се на пътя между Изтока и Запада и отдавна ЕС работи за здрави и стабилни икономически връзки с нея. Тя е отправна точка за разбиране и професионално израстване в този регион. И е на първо място в области като информационните комуникации и мобилните връзки. Според последния анализ на Швейцарския институт за развитие на качеството посочва, че Корея е на 26-о място от 60 страни в света по конкурентоспособност на образованието.

Държавата има добра система за привличане на чужди студенти. Към настоящия момент там се обучават над 100 000. Според последната ранглиста на вузовете на „Таймс“ държавата има 3 висши училища в топ 100. Висшите училища са държавни, такива, които са спонсорирани от общината, и частни. За разлика от България частните вузове са повече и на по-голяма почит. И нещо от изключителна важност – това са изследователски университети, с богати научни програми, възможности за развитие и квалификации. За нас привличането на чужди студенти е много важно и правителството ни прие програма „Обучение в Корея 2020“, чиято цел е до 2020 г. тук да учат 200 000 млади хора от различни страни, разказват от екипа на Националния институт за чуждестранно образование NIIED. Това е организацията, която разработва политиките по прием и подпомагането на чуждите студенти. Важна част в тази програма е осигуряването на държавни стипендии за студентите (пълна информация може да получите на сайта /www.studyinkorea.go.kr).

Любопитното е, че голяма част от висшите училища имат обменни програми помежду си и така в рамките на обучението един студент може да отиде и в друг вуз.

Кои са най-търсените специалности? Естествено, че тези, които са свързани с новите ИТ технологии, мобилните комуникации, корабостроенето, медицината. Но Корея разви много бързо филмовата и музикалната си индустрия. В този смисъл вузовете по изкуства се радват на сериозен интерес.

Срокът за подаване на документи за пролетния семестър е до март месец, а за есенния – до края на юни. Подаването на заявление се прави онлайн, а изискванията за документите не са различни от тези за останалите чужди университети. Всички университети разполагат с общежития, имат организирани пансиони или могат да се наемат квартири.

Корейските университети са изключително бърза писта към най-добрите компании по света. Те предлагат познания за азиатския свят и култура, които все повече се ценят. Извън това студентският живот там е изключително предизвикателство, защото става дума за една добре уредена страна. В която студентите първо се учат, че могат да постигнат целите си. Усилията са насочени към създаването на конкретни партньорства между хората, които са завършили в Корея и са се върнали в собствените си държави. Тук не става дума за група „фенове“ на политиката на Сеул, а за формиране на реални бизнес отношения.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.