Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Туристическите пакети ще поскъпнат 2-3 пъти Българинът се стяга за патриотични екскурзии за 3 март

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Руски депутат иска да включи “Кока-Кола” в списъка на нежеланите организации

Депутатът Олег Михеев от лявоцентристката партия „Справедлива Русия“ иска да включи „Кока-Кола“ в списъка „нежелани организации“, защото гигантът за газирани напитки не постави Крим в картата на Русия в онлайн реклама.

Рекламата, която привлече гнева на руските законодатели, беше част от новогодишната кампания на бранда. Маркетинг организаторите публикуваха „Новогодишна карта на Русия“ в най-използваната социална мрежа на страната VKontakte, но не включили Кримския полуостров в картата. Потребители веднага забелязаха и започнаха да критикуват компанията заради „неспособността да им да приемат политическите реалности и неуважението към избора на кримския народ“.

Компанията след това коригира картата, включвайки Крим, с което пък предизвиква вниманието на украинската прокуратура. В крайна сметка спорната реклама беше свалена изцяло.

Депутатът Михеев пише до руското обвинение, твърдейки, че „Кока-Кола“ демонстрира нежелание да се съобразява с руското законодателство и дори поставя под въпрос териториалната цялост на Русия заради търговска цел.

Политикът смята, че този инцидент е достатъчна причина да се включи компанията към „нежеланите организации“, ход, който би направил незаконно поддържането на контакти с “Кока-Кола” на руски граждани или организации под заплаха от сурови глоби.

Въпреки това в сегашната си формулировка законът за нежеланите организации може да бъде прилаган единствено към неправителствени организации, а не към търговски дружества. Знаейки това, Михеев добавя в писмото си, че прокурорите могат да разследват компанията за екстремизъм.

„Когато за първи път публикуваха рекламата, показваща Русия без една от нейните съществени части, би могло да се счита за грешка. Но когато „Кока-Кола“ започна да променя картата, за да удовлетвори политически искания, случаят придоби политически мащаб. Техните действия предизвикаха огромен отзвук в обществото. Може и да са премахнали картата, но фактите си остават факти“, коментира Михеев пред ежедневника „Известия“.

Михеев е познат със своите инициативи, насочени срещу нездравословните храни и безалкохолни напитки. В края на януари тази година той поиска от правителството да въведе етикети с графични предупреждения на опаковките на фаст фууд храните, твърдейки, че такава стъпка би спомогнала за намаляване на затлъстяването и подобряването на общото здравословно състояние на населението. През 2015 година депутатът предложи да се въведе допълнителен данък върху нездравословните храни. Той отбеляза също, че подобен ход ще бъде от полза на вътрешната индустрия за безалкохолни напитки.

Световната разпознаваемост на „Кока-Кола“ е била използвана и преди от руски политици за да привлече публично внимание. Така например в средата на 2015 г. ръководителят на „Партия на пенсионерите“ призова правителството да наложи санкции върху бранда, твърдейки, че гигантът е спонсорирал анти-руски политици в САЩ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.