Дневен хороскоп на Алена за петък, 22.11.2019

На 22 ноември 2019 да почерпят

Защо говорим и ходим насън

Нетаняху отрече обвиненията в корупция Израелският премиер заяви, че делото срещу него е равносилно на преврат

Търговската война на САЩ с Китай е пред въоръжен конфликт Това смята бившият държавен секретар Хенри Кисинджър

Сърбия и Русия в шпионска афера (обзор) Представител на Белград замеси и България

България поиска сътрудничество с всички европейски държави във връзка с борбата с трафика на културни ценности

„Грами”-тата прекалиха с политкоректността Номиниран е първият чернокож гей с №1 песен в САЩ

Отвлякоха инвалид без крака, за да проси в Европа Интерпол издирва Мариус Петков

Близо 5000 души са загинали заради морбили в Конго

17 години затвор за Черната вдовица от Бургас (обзор)

Отрова за мишки убила Стефан (обзор) Майката: Не приемам твърденията, на трите ми деца нямаше нищо

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 ноември 2019

Майки на деца с увреждания на протест срещу избора на Валери Симеонов за зам.-председател на НС

Хакерска атака срещу Галио Д Смениха паролата на фейсбук профила му

Задължително ще се докладват цените в дългосрочните договори за газ в Евросъюза

Европейският съюз поиска задължително докладване на цените в дългосрочните договори за газ, ускоряване строежа на интерконекторите и достъп до втечнен природен газ за всяка страна-членка. Законодателните предложения на Еврокомисията са част от изграждането на т.нар. „Енергиен съюз“ и целят намаляването зависимостта от един енергиен източник в Източна Европа.

Всички бъдещи търговски договори за доставка на поне 40% от общото потребление на газ в дадена държава ще бъдат автоматично изпращани за проверка в Брюксел. „Това е критичният праг, който обикновено буди интерес у нашите колеги, работещи за защита на конкуренцията”, обясни заместник-председателят на ЕК Марош Шевчович пред БНР.

Формулите за изчисляване цената на газовите доставки сега са най-строго пазената информация както от частни фирми, така и от правителствата – с аргумент, че става дума за търговска тайна. ЕК няма право да ги анулира, но ако види документите, може да започне разследване за злоупотреба с монопол. Така например руската държавна фирма „Газпром“ е застрашена от огромни глоби заради високите цени в България и още 7 държави, подписали дългосрочни договори с руснаците.

Брюксел изисква също от страни като България да внасят задължително и от централи за втечнен природен газ. Всяка членка трябва да има достъп до поне 3 различни източника на газ. Марош Шевчович обясни, че с редовни задължителни експертни срещи очаква газовите връзки със съседните държави да се строят за 3 до 4 години. По изчисления на комисията, ако разликата в цената на купувания газ между Източна и Западна Европа се стопи, източните държави ще спестяват към 1,7 милиарда евро годишно.

Европейската комисия не е взела решение дали морската част на „Северен поток 2”, която минава по дъното на Черно море, попада в рамките на третия енергиен пакет. Това заяви европейският комисар по изменение на климата и енергетиката Мигел Ариас Каниете, цитиран от ТАСС.

„Ние вече сме ангажирани в диалог с всички страни, за да се определи кои европейски стандарти са приложими за „Северен поток – 2″, каза той, отговаряйки на въпроса за приложимостта на този проект в третия енергиен пакет на ЕС. Въпреки това, „Северен поток” е не само търговски проект, но и проект, който има голямо политическо значение“, заяви Каниете.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.