Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

МВнР: Избягвайте пътувания на Балканите заради тежката зимна обстановка

Махат „Александър Велики“ от летището в Скопие (ВИДЕО)

Нови изисквания към общинските съветници ще има от следващия мандат

60-годишен закон засяга над 10 000 деца годишно у нас Игра „Не ме съди, човече” събра родители и хлапета във Варна

Цветан Цветанов в Симитли: Президентът желае скандали, огорчен е, че не може да управлява страната еднолично (СНИМКИ)

Деца на Фондация „Димитър Бербатов“ със златни медали от математическа олимпиада

Цачева отряза надзирателите за 20% увеличение на заплатите Ще се търсят възможности в бюджета за следващата година

Шофьори причинили катастрофи с пострадали, жалят присъди Въззивните дела са насрочени за идната седмица в Окръжния съд във Велико Търново

Музей „Етър” в Габрово продава мартеници от гайтани в помощ на болни деца 412 мартеници от цялата страна са изпратени за участие в конкурса

Вижте шоуто на конната полиция за Тодоровден в столичния квартал “Бенковски” (СНИМКИ)

Показаха Димитър Рачков в хитово шоу по HBO

Канадец е бил арестуван в ПьонгЧанг за кражба на автомобил

Стоян Алексиев: Оставете на мира това момиче!

Задължително ще се докладват цените в дългосрочните договори за газ в Евросъюза

Европейският съюз поиска задължително докладване на цените в дългосрочните договори за газ, ускоряване строежа на интерконекторите и достъп до втечнен природен газ за всяка страна-членка. Законодателните предложения на Еврокомисията са част от изграждането на т.нар. „Енергиен съюз“ и целят намаляването зависимостта от един енергиен източник в Източна Европа.

Всички бъдещи търговски договори за доставка на поне 40% от общото потребление на газ в дадена държава ще бъдат автоматично изпращани за проверка в Брюксел. „Това е критичният праг, който обикновено буди интерес у нашите колеги, работещи за защита на конкуренцията”, обясни заместник-председателят на ЕК Марош Шевчович пред БНР.

Формулите за изчисляване цената на газовите доставки сега са най-строго пазената информация както от частни фирми, така и от правителствата – с аргумент, че става дума за търговска тайна. ЕК няма право да ги анулира, но ако види документите, може да започне разследване за злоупотреба с монопол. Така например руската държавна фирма “Газпром” е застрашена от огромни глоби заради високите цени в България и още 7 държави, подписали дългосрочни договори с руснаците.

Брюксел изисква също от страни като България да внасят задължително и от централи за втечнен природен газ. Всяка членка трябва да има достъп до поне 3 различни източника на газ. Марош Шевчович обясни, че с редовни задължителни експертни срещи очаква газовите връзки със съседните държави да се строят за 3 до 4 години. По изчисления на комисията, ако разликата в цената на купувания газ между Източна и Западна Европа се стопи, източните държави ще спестяват към 1,7 милиарда евро годишно.

Европейската комисия не е взела решение дали морската част на „Северен поток 2”, която минава по дъното на Черно море, попада в рамките на третия енергиен пакет. Това заяви европейският комисар по изменение на климата и енергетиката Мигел Ариас Каниете, цитиран от ТАСС.

“Ние вече сме ангажирани в диалог с всички страни, за да се определи кои европейски стандарти са приложими за “Северен поток – 2″, каза той, отговаряйки на въпроса за приложимостта на този проект в третия енергиен пакет на ЕС. Въпреки това, „Северен поток” е не само търговски проект, но и проект, който има голямо политическо значение”, заяви Каниете.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.