Съветът за развитие препоръча: МОСВ да подпише анекс за ски зона „Банско“

Правителството да възложи на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева да подпише анекс към концесионния договор за „Туристическа и ски зона „Банско“ – такава препоръка е отправил към Министерския съвет Съветът за развитие на управляващата коалиция, научи „Труд“. Това се случва след едногодишна поредица от заседания. На 9 февруари бе разгледан и приет докладът на Межуведомствената работна група, сформирана със заповед на премиера Бойко Борисов на 21 януари 2015 г. Нейната цел бе да извърши проверка и да излезе с предложение за решаване на въпроса с концесионната площ на ски зоната.

Решението трябваше да бъде взето още през лятото на миналата година, но бе многократно отлагано от страна на Реформаторския блок за допълнително проучване.

Въпреки че вече препоръката е факт, заместник-председателят на парламентарната група на реформаторите Найден Зеленогорски учудващо започна нова поредица от срещи с представители на зелени неправителствени организации, които от години се опитват да провалят развитието на ски зоната. РБ са поели ангажимент, да посредничат между правителството и „Зелените“ за намаляване на напрежението и все повечето искания на НПО-тата.

Днес в зала „Запад“ на Народното събрание Зеленогорски за втори път събра зелените, но вече с участието на министърката на околната среда и водите Ивелина Василева, представители на Министерството на регионалното развитие и концесионера на ски зоната.

Организаторите от РБ не обясниха в какво качество са поканили двама представители на швейцарската частна неправителствена организация WWF – Катерина Раковска и Любомир Костадинов, човек от политическа партия „Зелените“ - Андрей Ковачев, съпруг на Раковска и бившият шеф на Природен парк „Витоша“ Тома Белев, срещу когото в момента има прокурорска проверка за обсебване на Сдружение „Асоциация на парковете в България“. Не става ясно и по какви критерии е определен форматът на срещата. Не се разбра и защо не са поканени хора от други политически партии с изборни резултати в пъти надхвърлящи този на партия „Зелените“. Нямаше и представители на други екологични организации.

Възниква въпросът защо се канят само едни й същи хора, които не слизат от телевизионните екрани и тяхната позиция е абсолютно ясна за обществото – а именно, че не желаят у нас да се развиват зимния туризъм и ски спорта.

Дали тази активност на Найден Зеленогорски не е част от битките вътре в РБ на фона на изтеклата информация, че в новия десен политически проект на Радан Кънев централна роля ще заемат еколозите от ПП „Зелените“?

Дали провалът на зимния туризъм отново не е плод на партийни битки и няма нищо общо фалшивата загриженост за опазването на природата в България?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини