Кения строи специален затвор за джихадисти

Кенийският президент Ухуру Кенята заяви, че ще създаде нов затвор специално за екстремисти, предава BBC.

„Целта на учреждението ще е да предпази джихадистите да не разпространяват отровната си идеалогия сред остналата част на обществото“, каза президентът.

Анти-терористичният закон на държавата позволява на полицията да задържа за дълго хората, подозирани за терористична дейност без да е повдигнато обвинение.

Кения се бори с отгледаните в пределите й бойци, свързани с ислямистката групировка Ал-Шабаб, която е част от Ал Кайда.

През 2011 година кенийските сили навлязоха в съседна Сомалия при опит да спрат джихадистките атаки по границите и отвличанията на хора.

Имайки предвид впечатляващата бройка от повече от над 2000 задържани за терористична дейност, Кенята добавя, че допълни средства ще се осигурят за да отговорят на логистичните и оперативни нужди на подобен затвор.

Поправителните институции на Кения често са описвани кано нехуманни, препълнени, съобщават от BBC. В момента само обвинените в масови убийства са разделени от другите затворници.

Още не е ясно кога и съде ще се построи новият затвор.

Кения се включи с повече от 4000 професионални военни към 22-хилядния Африкански съюз в Сомалия, подкрепен от НАТО, който се боли срещу Ал-Шабаб.

Ал-Шабаб организират множество атаки в Кения. Техни жертви са 147-те души от атентата в Университета на Гариса на втори април 2015, намиращ до сомалийската граница. През 2013 убиха 68 души при атака на тържовски център в Найроби. Често има и стрелби с огнестрелни оръжия и гранати близо до границите, където много кенийци са етнически сомалийци, както и в столицата Найроби.

Ал-Шабаб имат мащабна мрежа за набиране на доброволци в африканската държава, особено около пристанищния град Момбаса, който е с голямо мюсюлманско население.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят