Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Божидар Лукарски: Увеличава се делът на жените-предприемачи в България

През последните години се наблюдава плавно увеличаване на дела на жените предприемачи, става ясно от изказване на министъра на икономиката Божидар Лукарски по време на икономически форум на тема „Предизвикателствата пред българската икономика”.

По данни на НСИ жените, собственици на фирми, у нас са 30% от всички предприемачи. В това отношение България е на средно за Европейския съюз ниво, където делът на жените предприемачи също е около 30%, уточни министърът.

„В чест на домакините искам да обърна специално внимание на един особен двигател на икономическата активност в страната, а именно на нашите нежни половинки”, заяви Лукарски. „Мнозина смятат, че светът на бизнеса принадлежи само на мъжете, но аз съм убеден, че без предприемчивия и иновативен дух на жените картинката на световната икономика щеше да е доста по-бедна по новаторство и по идеи”, каза още той.

Лукарски обърна внимание на политиката на правителството и в частност на министерство на икономиката именно в областта насърчаване на женското предприемачество. „Целта на политиките ни е да увеличим процента на жените-предприемачи. Подкрепата за тях в министерство на икономиката се осъществява чрез заложените мерки в плана за действие „Предприемачество 2020 България”. Една от основните мерки в него е разработване на стратегия за насърчаване на женското предприемачество”, обясни Лукарски.

По думите му тази стратегия трябва да дойде и да се разработи от организациите на жени-предприемачи в партньорство и с министерството. „В нея трябва да заложим мерки за достигане на основната цел – увеличаване на броя на жените-предприемачи и да се укрепи организацията и мрежите в подкрепа на женското предприемачество. В документа ще бъдат разписани конкретни мерки като обучение, наставничество, даване гласност на проблемите на жените предприемачи и съдействие за разрешаването им”, каза Лукарски.

„Надявам се жените с присъщата им активност да се включат в този процес, за да може този проект да не остане само на хартия, а да се превърне в работещ механизъм за подкрепа”, добави министърът.

Все още не се знае колко губим от гръцката блокада

Все още няма анализ на загубите, които България понася заради блокадата на гръцката граница, заяви още министърът на икономиката Божидар Лукарски.

„Още не сме направили краен анализ, защото ситуацията е още в движение. Не мога да кажа точно число”, каза Лукарски, цитиран от БГНЕС. Той прогнозира, че най-вероятно този въпрос ще бъде обсъден по време на днешното заседание на министерския съвет.

Запитан с какви действия ще утвърди доверието, което КРИБ оказа на правителството, министърът на икономиката увери, че правителството и Министерството на икономиката ще продължат с действията, които са правили и досега. „Министерството на икономиката и аз в частност винаги сме заставали на страната на бизнеса и сме споделяли идеите му. Затова имаме и добра комуникация с бизнеса”, коментира Лукарски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.