Общинската болница в Нова Загора има нов скенер

Михайлов подаде оставка

Борисов ще се срещне с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен

Официално: Борислав Михайлов подаде оставка

Убиец влиза за 25 години зад решетките 23-годишният Тодор отърва доживотния затвор заради съкратен процес

Джулиана Гани и годеникът й пускат обща песен, осмиваща Ричард Величков

Премиерът Борисов: Партньорството между България и Израел продължава да е отлично във всички сфери

Дядо блъсна с колата си баба на пешеходна пътека

Съдът спря делото за преместването на Куйович

И това видяхме…

Антония Петрова-Батинкова с нови снимки от двумесечната й почивка в Гърция

Елен връхлетял върху кола, тя пък ударила друг автомобил

„Фолксваген” потвърди, че отлага решението за изграждане на завод в Турция заради военната офанзива в Сирия

Издирват нефтен замърсител на Дунава край Мартен

Катер на „Речен надзор – Русе“ издирва източник на замърсяване на Дунава край град Мартен, съобщиха от „Морска администрация“. За нефтеното петно, дълго 7 км и широко на места до 50 м, на тел. 112 алармирали очевидци. Уведомени са и румънските власти в Гюргево. Предполага се, че разливът с мирис на нафта е от преминаващ кораб.

„Източникът на замърсяване не е брегови“, уточниха от РИОСВ. При обхода по брега от „Свободна зона“ до граничния пост на град Мартен не са открити отлагания на нефтопродукти. В местата за зареждане с гориво и по предприятия не са открити нарушения и товаро-разтоварни дейности. В района на граничния пост е констатиран тънък слой нефтопродукти, без миризма.

Кораби замърсяват брега заради липсата на контейнери за събиране на твърди отпадъци в Русе, напомниха от речната полиция. Екипажи изхвърлят боклуци и в реката, без никой да ги санкционира. Само частни туроператори имат система за сметосъбиране. За разлика от други крайдунавски страни, България не инвестира в по-добра екологична среда по Дунава.

„Чистотата по крайбрежието се следи от Басейнова дирекция“, уточниха от регионалната екоинспекция. Тя глобява само корабособственици, които замърсяват Дунава с нефтопродукти. От Басейнова дирекция проверяват съвместно с общината крайбрежието, но нарушителите от преминаващите кораби се залавят трудно.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.