Издирват нефтен замърсител на Дунава край Мартен

Катер на "Речен надзор - Русе" издирва източник на замърсяване на Дунава край град Мартен, съобщиха от "Морска администрация". За нефтеното петно, дълго 7 км и широко на места до 50 м, на тел. 112 алармирали очевидци. Уведомени са и румънските власти в Гюргево. Предполага се, че разливът с мирис на нафта е от преминаващ кораб.

"Източникът на замърсяване не е брегови", уточниха от РИОСВ. При обхода по брега от "Свободна зона" до граничния пост на град Мартен не са открити отлагания на нефтопродукти. В местата за зареждане с гориво и по предприятия не са открити нарушения и товаро-разтоварни дейности. В района на граничния пост е констатиран тънък слой нефтопродукти, без миризма.

Кораби замърсяват брега заради липсата на контейнери за събиране на твърди отпадъци в Русе, напомниха от речната полиция. Екипажи изхвърлят боклуци и в реката, без никой да ги санкционира. Само частни туроператори имат система за сметосъбиране. За разлика от други крайдунавски страни, България не инвестира в по-добра екологична среда по Дунава.

"Чистотата по крайбрежието се следи от Басейнова дирекция", уточниха от регионалната екоинспекция. Тя глобява само корабособственици, които замърсяват Дунава с нефтопродукти. От Басейнова дирекция проверяват съвместно с общината крайбрежието, но нарушителите от преминаващите кораби се залавят трудно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони