Иран отказа да ограничи добива на петрол

Исканията за ограничаване на добива на петрол от страна на Иран са нелогични, коментира Мехди Асали представител на страната в ОПЕК, предаде Ройтерс.

"Когато Иран беше под санкции, някои страни увеличиха добива си и това е причината за падането на цените на петрола", коментира той.

В Техеран преговори за цената и добива на петрол се водят между представители на Венецуела, Ирак, Катар и Иран, допълва още агенцията.

Във вторник Саудитска Арабия и Русия се споразумяха, че може да се стигне до първо глобално споразумение за добива на петрол от 15 години насам.

Саудитска Арабия е категорична, че ограничаването на добива ще зависи от сътрудничеството на останалите големи производители на петрол в света. Иран не изглежда привърженик на подобни ограничения.

"Нееднократно сме заявявали, че Иран ще увеличава добива до нивата отпреди санкциите", коментира Асали.

Преди 2012 година Техеран изнасяше около 2,5 млн. барела петрол дневно. След наложените от Запада санкции изнасяните количества бяха намалени до 1,1 млн. барела дневно.

Източници на Ройтерс посочват, че ОПЕК може да предложи специални условия за Иран. Страната се завръща на пазара и има нужда от специално отношение, но също така има нужда и от известни изчисления, посочват те.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес