Ало измамници взеха пари и бижута от 11-годишно момче в Русе

Телефонни измамници взеха пари и бижута от 11-годишно момче в Русе, съобщиха от полицията. Детето било заблудено по телефона, че трябва да помогне за лечението на пострадалата му майка. Ученикът предал 270 лв., златни накити и сребърни бижута на пристигналия непознат мъж. Нанесената щета се изчислява за над 2000 лв. Случаят се изяснява от заведеното досъдебно производство.

Минаата седмица 83-годишен старец пък даде 21 000 лв. на ало-измамници, за да подпомогне борбата на полицията срещу тези измами в крайдунавския град. Възрастният мъж твърдял, че на домашния му телефон се обадил "майор Стефанов". Той го предупредил, че ще правят операция срещу телефонните измами и поискал парите. Дядото се усъмнил и позвънил на тел. 112, но мошеникът държал линията открита. Включилата се жена потвърдила, че има такъв служител.

Измамникът го предупредил да каже в банката, че изтегля сумата за имотна сделка и да изхвърли парите в кошче за кучешки фекалии по бул. "Цар Освободител". Той подплашил пенсионера да изчезне веднага, защото ще има стрелба при полицейската операция и може да пострада. Потърпевшият разбрал, че изгорял по-късно.

"За миналата година от 115 телефонни измами за 290 000 лв. са разкрити, за съжаление, малко над 10%", уточни директорът на ОДМВР ст.комисар Теодор Атанасов. Полицията прави всичко възможно да предотврати тези престъпления, но въпреки превантивните мерки, постоянно се намират доверчиви, предимно възрастни хора. До измамниците се стига трудно, зощото по веригата се използват много, и то различни "мулета".

Коментари

Задължително поле