Дончев: Налице са всички предпоставки за 4% ръст на икономиката

Всички предпоставки за икономически растеж от 4% за тази година са налице. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на икономическия форум с тема „Предизвикателствата пред българската икономика”.

И допълни, че за 2105 година се очаква растежът да бъде поне 3%.

Като основен двигател за икономически растеж през 2016 г. той посочи експорта, а ефектът би могъл да се засили от увеличено вътрешно потребление.
Дончев коментира, че след приемането на окончателния вариант на т. нар. пътна карта.

Според него задържането на качествени специалисти в страната ни е въпрос на конкурентоспособност на икономиката.
Вицепремиерът беше категоричен, че лихвените равнища у нас са изключително добри, а банките са добре капитализирани. "По-скоро проблемът е липса на достатъчно добри предприемачески инициативи", смята той. "Когато говорим за отпушването на нови възможности за финансиране, нека да добавим и т. нар. финансов инженеринг или рециклираните европейски пари, тоест със средства от европейските фондове, като сумата е близо 770 млн., която ще се разпределя до края на този програмен период и ще са пак под формата на кредитно финансиране, но с още по-изгодни условия и по-лесен достъп. Големият въпрос е да има достатъчно добри бизнеси, които да търсят финансиране", каза още Дончев. По думите му, безспорно европейското финансиране е основният ни ресурс да се правят публични инвестиции - близо 80%, но това е 9-10% от публичните разходи изобщо.

Голямото предизвикателство, което стои пред държавата, е, ако към момента сме малка отворена икономика, да се научим да бъдем икономика на умните възможности, което трябва да се направи колективно, призова още Дончев.

За тази цел, според него, на първо място трябва да се разделим с няколко мита, един от които е зависимостта на българската икономика от европейските пари. Като друг мит, той посочи твърденията, че човешкият капитал в България е с влошени характеристики по отношение на качество и състав.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес