Вкараха в лудницата шизофреника, потрошил джипа на кмета на Пловдив

Районна прокуратура-Пловдив внася искане в съда за прилагане на принудителни медицински мерки за лечение в Център за психично здраве спрямо 31-годишния Илия Русков, който във вторник сутринта потроши двете странични стъкла на белия джип "Ауди Q7" на кмета на града Иван Тотев.

Искането е на основание чл. 89 и следващите от Наказателния кодекс, според които горните мерки се налагат по отношение на лица, извършили общественоопасни деяния в състояние на невменяемост. На 16 февруари сутринта Илия Русков бе задържан за 24 часа за повреждане на чужда движима вещ – престъпление по чл. 216 ал.1 от Наказателния кодекс.

По бързото производство е извършена съдебно-психиатрична експертиза, която установила, че Илия Русков не разбира свойството и значението на извършеното и не е могъл да ръководи постъпките си. Поради тази причина бързото производство срещу него следва да бъде прекратено, тъй като същият е наказателно неотговорно лице, действало в състояние на невменяемост.

В сряда Илия Русков, на когото е поставена диагноза шизофрения, е бил преведен за временно лечение в Центъра за психично здраве към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони