Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Най-малко 10 човека са в неизвестност след порой в израелската пустиня Негев

Пишат нов закон за търговските марки

Ерик Рубин: Казусът с българските граждани, за които се иска екстрадиция, трябва да бъде решен между правосъдните министерства на САЩ и България

КЕВР може да спре сделката с ЧЕЗ (обзор) Регулаторът решава при продажба на над 20% от капитала на енергийно дружество

„Топлофикация” прати новите сметки на столичани

Сметките за парно и топла вода за януари 2016 г. вече са на разположение на столичани на Интернет страницата на „Топлофикация София” – www.toplo.bg и в касите на дружеството. Това съобщиха от „Топлофикация София”.
В горния десен ъгъл на фактурите вече ще бъде отбелязан уникалния „код на платец”, който ще даде възможност за идентификация на всеки отделен потребител и за улеснение на комуникацията с него. Потребителите ще могат да проверяват дължимите от тях суми и с новия „код на платеца”.

Абонатният номер на имота се запазва без промяна и остава да фигурира в съобщението, уточняват от дружеството.

Ново във фактурите ще бъде максимално ясно изведената информация относно наличието на просрочени задължения или предупреждение за предстоящо предприемане на съдебни действия за събиране на неплатените сметки.

Месечните сметки за парно на столичани са изготвени съобразно промените в Наредбата за топлоснабдяването. Изчисленията са направени на базата на реалната консумация във всеки отделен имот за предходния отоплителен сезон, отразена в окончателната изравнителна сметка за периода 1.05.2014-30.04.2015 г. В резултат на прилагането на новия метод на изчисление се избягват пиковите сметки през месеците декември, януари и февруари въпреки студеното време. Клиентите могат да се ориентират в месечната си сметка като извършат няколко математически действия. Общото количество енергия за отопление и сградна инсталация, посочено в изравнителната сметка, се разделя на броя на дните с отопление през миналия изравнителен период /за София те са 184/. Така се получава средното количество топлинна енергия, изразходвано от клиента за 1 ден. За да се получи месечната сметка, то се умножава съответно по броя на дните с отопление за изминалия месец и по действащата към момента цена. Сметките за отопление се коригират с коефициент, отразяващ промяната в характера на потреблението в сградата, съобразно с климатичните условия през съответния месец.

Коефициентите са различни за различните сгради и са записани в месечните съобщения на отделен ред. В края на сезона ще бъде изготвена изравнителна сметка, която отразява точно консумацията на всеки клиент, с изключение на около 1000 сгради, в които се извършва месечно засичане на уредите във всички имоти и затова не се прави изравнителна сметка за отчетния период.

С
поред данните на изчислителния център на компанията през януари 2016 г. битовите клиенти в столицата са потребили с 10% повече топлинна енергия в сравнение с предходния месец. Средномесечната температура в първия месец на тази година е била значително по-ниска -0,6 градуса, докато през декември 2015 г. температурата е била + 2,1 градуса. Няма промяна в цената на топлинната енергия, така че и през януари 2016 г. действащата цена е 84,96 лв. лв./МВтч с ДДС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.