Вотът на недоверие озвери политиците (обзор)

Дебатите около първия вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 2“ надхвърлиха конструктивните критики за нерешените проблеми в здравеопазването и „се изродиха“ в махленски караници. Депутатите се разправяха дали Петър Москов е политически сирак, има ли „нерви, озъбени физиономии и плюнки“ и колко трябва да се пие.

Основният сблъсък не бе заради провежданата в момента здравна реформа, а заради съвет на Москов, който от парламентарната трибуна се обърна към депутатите от левицата: „Послушайте думите на един от вашите основатели - Владимир Илич Ленин, който казва „Пить надо меньше!“ („Трябва да се пие по- малко“).

Репликата, която бе част от заключителното му изказване под надслов „10 лъжи на опозицията за здравеопазването“, предизвика острата реакция на социалистите Михаил Миков и Таско Ерменков. Вторият скочи от мястото си и скоропостижно се оказа срещу здравния министър. Квестор препречи пътя му в последния момент. „Нерви, озъбени физиономии, плюнка“ - такава диагноза постави Москов на социалиста. В отговор депутатът го нарече „уличник“.

Друг махленски спор се разигра между коалиционните партньори - ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ). Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който се обяви в опозиция след осакатените поправки в конституцията, заяви, че случващото се в парламента е театър, който цели да замъгли катастрофата в съдебната реформа. В отговор колегата му от ГЕРБ Семир Абу Мелих каза: „Вотът е внесен от ДСБ, защото оставихте Москов политически сирак и сега ние трябва да го защитаваме“. Накрая здравният министър заяви, че майка му е жива и здрава.

89 депутати няма да свалят правителството

Най-много 89 депутати от БСП, ДПС, „Атака“ и независимите ще подкрепят искания вот на недоверие срещу кабинета „Борисов“ 2, като натиснат „за“. Това на практика значи, че правителството няма да бъде свалено „за провал в здравеопазването“, тъй като за целта са нужни 121 гласа. Гласуването е в 9 ч в петък.

Депутатите от БДЦ, които често гласуват в услуга на правителството, най-вероятно ще се въздържат. Това стана ясно от думите на съпредседателя на парламентарната група Красимира Ковачка.

„Макар че имаме сериозни критики и опасения по отношение на здравната политика, мотивите на БСП и ДПС са твърде общи и не са подкрепени с доказателства. Освен това падане на правителството само ще доведе до нова загуба на социално време и негативни последици за икономиката“, каза тя.

„Ние ще подкрепим внесения вот не непременно заради мотивите, внесени след повече от месец мъчителен труд, а заради много по-важно съображение. След излизането на ДСБ това управление загуби своята морално-политическа легитимност“, заяви сваленият от всички постове в ДПС Лютви Местан. След излизането на партията на Радан Кънев в опозиция той на няколко пъти иска предсрочни избори.

Михаил Миков: ГЕРБ ще загуби от Москов

Негативните резултати от здравната реформа „Москов“ ще бъдат понесени не от друг, а от ГЕРБ. Това заяви соцлидерът Михаил Миков, чиято партия е инициатор на вота на недоверие.

„ГЕРБ ще понесат всички негативи, но сега само за да оцелее, правителството съзнателно прокарва тази политика, подкрепяна от Патриотичния фронт и АБВ“, заяви още Миков. Според БСП всички политици у нас трябва да декларират ясно, че здравето не може да бъде стока, защото всички трябва да живеят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика