Българо-гръцката граница остава блокирана

Блокадата и контраблокадата по българо-гръцката граница продължава и не се очаква да приключи скоро, съобщава Нова телевизия.

Стотици камиони и десетки леки коли са блокирани от двете страни на ГКПП “Кулата-Промахон“. Протестиращите от българска страна във връзка с действията на гръцките фермери имат вече недостиг на храна и лекарства. Подобна е ситуацията и на граничния пункт „Илинден – Ексохи”.

Транспортният министър Ивайло Московски коментира казуса пред БНТ тази сутрин.

След като гърците не спазиха поетия си ангажимент - трите гранични пункта няма да работят, туристите към Гърция да си измислят други маршрути, изтъкна той, допълвайки, че няма развитие на проблема в добра посока.

Към 8.00 часа, както съм информиран от превозвачите ще продължи поетапното затваряне на „Илинден” и „Златоград”. Съответно от гръцка страна, където има български превозвачи бе осигурен коридор през Дойран, Македония, да се прибират към България и оттук нататък нямаме граници с тази държава, каза Московски.

Той отново поиска „100% да се оттегли цялата блокада на техните фермери, включително машини, трактори и комбайни и тяхна полиция да обезпечи трайно този коридор, за да може да има нормално движение.

И на двете наши искания беше отказано. Солидаризирам се с поведението и искането на нашите превозвачи. Вече четвърта седмица нашите превозвачи бедстват тук, оплака се министърът.

От думите му стана ясно, че все още няма отговор от Европейската комисия за свободното преминаване през границата.

Освен тази 20-километрова колона, поне 2000 камиона. В Русе, Видин, Кюстендил имаме екипи, които са изпратени от вчера да задържат трафика, за да не се събира колоната на границата. Поне половината от тях са с европейски номера. Сигурен съм, че до няколко дни ще бъде принудена ЕК да се намеси, тъй като тези техни граждани, водачи на тежкотоварни автомобили, не вярвам да им бъде много приятно да стоят тук, посочи той.

Министърът не може да си обясни ситуацията, защото е имало поет ангажимент от Атина за нормално преминаване на автомобили през границата.

Той уточни, че преките загуби вероятно са от порядъка на 300 – 400 хиляди евро на ден.

Българският транспортен бизнес е поставен до стената, не може да търпи повече своеволията на гръцките фермери, каза пред БНТ изпълнителният директор на Съюз на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

В 9 часа ще бъдат затворени Илинден и Маказа, извиняваме се на нашите граждани за причиненото неудобство. Утре от 9 часа затваряме и Златоград. Пунктовете с Гърция няма да работят, не можем повече да търпим ежечасните загуби, изтъкна той Арабаджиев.

По думите му най-малко 300-400 хиляди евро на ден са преките загуби, но косвените загуби са повече.

Докато не се реши проблемът, смятаме да не променяме нашето становище. Ние разбираме нашето правителство, защото то няма с кого да преговаря, коментира още Арабджиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини