Русе иска медицинска апаратура за недоносени бебета

Русе иска да получи медицинска апаратура за 277 402 лв. от закрития дом "Майка и дете", съобщиха от кметската управа. Освен като дарение, тя може да се апортира в капитала на МБАЛ АД и да увеличи акционерния дял на общината. За целта е нужно съгласието и на здравния министър д-р Петър Москов.

Сред неизползваното оборудване има кувьози за недоносени бебета, които са нужни на Акушеро-гинекологичния комплекс /АГК/. Наличните 20 кувьоза и 6 интензивни легла в неонатологичното отделение не могат да поемат увеличаващите се новородени под 800 г. Статутът му е на междуобластен център и приема недоносени бебета от още 8 града в Северна България.

АГК настоява да получи бездействащата апаратура от години, но министерството на здравеопазването /МЗ/ спазва Наредбата да ликвидация на лечебните заведения. МЗ преценява къде да изпрати оборудването, той като има и други домове за медико-социални грижи в страната.

Закритият дом "Майка и дете" вече е комплексен център за 7 нови социални услуги по проект, финансиран с 600 000 лв. от Агенцията за социално подпомагане. Парите покриват грижите на 58 служители за 151 деца до 3-годишна възраст и техните семейства. Социалните услуги обхващат 23 човека, за които се грижи 30-членен персонал.

Общината ще издържа центъра 5 г., след като приключи 14-месечното му финансиране с евросредства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони