1/3 от мигрантите са засечени в страната, а не по границите, МВР иска и ГДБОП да ги лови

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) също да работи по трафика на мигранти. Това ще иска с промяна в закона ръководството на МВР, съобщи шефът на антимафиотите главен комисар Ивайло Спиридонов на пресконференция в Търговище.

Той присъства на отчет на местната дирекция на МВР заедно със старши комисар д-р Благородна Макева, зам.- директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Старши комисар Макева коментира, че 1/3 от бежанците са засечени вътре в страната, а не на влизане или излизане от България. Това налагало допълнително обучение на служителите от вътрешността, които трябва да се концентрират върху присъствието на незаконно пребиваващи у нас.

Във връзка с очаквания засилен натиск на мигрантски потоци през лятото, ще се наложи насочване на служители на МВР от вътрешността на страната към границата. Това ще затрудни работата на дирекциите по места, но трябва да се вземат мерки за противодействие на очакваната вълна, каза още Спиридонов.

"Много лица, които се занимават с престъпления, се преориентират към каналджийство, където вървят бързи и сериозни пари", призна комисар Спиридонов.

Гостите от националното ръководство на МВР похвалиха дирекцията в Търговище и нейния шеф Николай Ненков за постигнатите добри резултати. По отношение на регистрираните престъпления Търговище е на 25 място в страната и на 1 по разкриваемост. Отчита се, че голяма роля за по-малкото престъпления има превенцията, която е силно застъпена в дейността на полицията в Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини