Бъчварова: Възможностите на МВР по границата не са изчерпани

Възможностите на МВР за охрана на границата не са изчерпани, но ако мигрантският натиск се засили, ще се търси съдействието на армията. Как точно ще се случва това, ще бъде разписано в наредба, която ще приеме като постановление Министерският съвет. Това обясни във Варна вътрешният министър Румяна Бъчварова, докато депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за отбраната, регламентиращи участието на военни в охраната на границата.

Те ще действат под ръководството на Гранична полиция, уточни Бъчварова. Тя коментира, че реформите в МВР целят да разтоварят тежката централизирана структура на министерството чрез създаването на агенции и държавни предприятия, които ще управляват отделни дейности.

"Така те ще са доста по-оперативни и ефективни. Това е философията на реформата в МВР - с наличния бюджет и възможностите да работим по-добре", подчерта Бъчварова. Във Варна тя присъства на отчета за 2015 г. на Областната дирекция на МВР. Преди година ръководството бе сменено от столичен екип начело със старши комисар Даниел Пашов, след като Варна приключи 2014 г. с най-лоши резултати от всичките 28 областни дирекции. Според Бъчварова постигнатите за по-малко от 12 месеца резултати са много добри, тъй като Варна вече била на 15-а позиция в класацията на МВР за 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика