Момиче почина в гимназия в Димитровград Трагичният инцидент е станал в част по физическо

Михаил Касабов – президент до конгрес

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Веселин Марешки оправдан на първа инстанция за изнудване и заплахи Приятели на ищеца окупираха съда с плакати и викове "Мафия" и "Продажници"

Скандален италианец: Със сър Алекс уговорихме мач, дадох му „Ролекс“

Изоставиха бебе в поликлиниката в Петрич

Енергийният министър инспектира нова инфраструктура за стъкларските заводи в Търговище

Експлозия в джамия в Афганистан уби най-малко 28 души и рани десетки

Димитър Радев: Решението за еврото е стратегическо, а не конюнктурно

Камери спряха грабежите в Слънчев бряг Над 300 покриват 80% от територията на най-големия курорт у нас

Япония премахна забраната за внос на българско пилешко

БНБ пуска нова банкнота от 50 лева с нови защитни елементи Влиза в обращение от 1 ноември тази година

Вицепрезидентът Йотова: Ролята на Съда в Страсбург е динамична и продължава да нараства

Книга на БАН ядоса игумена на Рилския манастир

Игуменът на Рилския манастир Адрианополският епископ Евлогий (61г.), е гневен срещу книга-изследване, издадена от Българската академия на науките с помощ и съдействието на две министерства – на образованието и на културата.

Става въпрос за изследването на доц. д-р Александър Куюмджиев „Стенописите в главната църква на Рилския манастир“, излязла през 2015 г. Авторът и издателите поканили дядо Евлогий на представянето на книгата, което трябваше да бъде снощи, 17 февруари, в столично научно звено. В отговора си лично до шефа на БАН академик Стефан Воденичаров, до директора на института за за изследване на изкуствата доц. д-р Емануел Мутафов, епископ Евлогий изразява недоумение, че такава книга е подготвена и излязла, без да е искано съгласието на монасите, без да има договор със събсвеника на културната ценност – Рилския манастир. Дядото е раздразнен и от това, че книгата се пуска за търговия – продава се по 90 лева, а на промоцията и – преференциално за 70 лева. Той цитира закона за културното наследство. „Изключително неприятно сме изненадани от съучастието на БАН в това нарушение. Надяваме се да преразгледате участието на БАН в представянето на книгата, както и да преустановите търговията с нея. Бихме искали да Ви уверим, че ще защитим интересите на Рилската Света Обител по всички законни начини, защото така защитаваме както правото в България, така и скъпоструващото съхраняване на културното наследство в Рилския манастир”, пише със заканителен тон в депешата си дядо Евлогий.

Игуменът е рупор по спазването на правилата и канона при издаването на научни и популярни изследвания и описания на ценности от Рилския манастир. Особено когато това се прави с цел печалба и търговия. Той често влиза в спор с историци, учени, изследователи по това докъде е позволено да се „рови“ из архивите, експозициите, „кондитите“ на обителта. Наскоро шефовете на „Български пощи“ в Кюстендил споделиха, че дядо Евлогий лично забранил и в станцията им на партера на манастира да се продават билетите за триене на лотарията – това е хазарт и е против канона. Впрочем епископ Евлогий не давал обяснения защо е против „търкането“на билети за поклонниците и посетителите в светата обител.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.