Книга на БАН ядоса игумена на Рилския манастир

Игуменът на Рилския манастир Адрианополският епископ Евлогий (61г.), е гневен срещу книга-изследване, издадена от Българската академия на науките с помощ и съдействието на две министерства - на образованието и на културата.

Става въпрос за изследването на доц. д-р Александър Куюмджиев "Стенописите в главната църква на Рилския манастир", излязла през 2015 г. Авторът и издателите поканили дядо Евлогий на представянето на книгата, което трябваше да бъде снощи, 17 февруари, в столично научно звено. В отговора си лично до шефа на БАН академик Стефан Воденичаров, до директора на института за за изследване на изкуствата доц. д-р Емануел Мутафов, епископ Евлогий изразява недоумение, че такава книга е подготвена и излязла, без да е искано съгласието на монасите, без да има договор със събсвеника на културната ценност - Рилския манастир. Дядото е раздразнен и от това, че книгата се пуска за търговия - продава се по 90 лева, а на промоцията и - преференциално за 70 лева. Той цитира закона за културното наследство. "Изключително неприятно сме изненадани от съучастието на БАН в това нарушение. Надяваме се да преразгледате участието на БАН в представянето на книгата, както и да преустановите търговията с нея. Бихме искали да Ви уверим, че ще защитим интересите на Рилската Света Обител по всички законни начини, защото така защитаваме както правото в България, така и скъпоструващото съхраняване на културното наследство в Рилския манастир”, пише със заканителен тон в депешата си дядо Евлогий.

Игуменът е рупор по спазването на правилата и канона при издаването на научни и популярни изследвания и описания на ценности от Рилския манастир. Особено когато това се прави с цел печалба и търговия. Той често влиза в спор с историци, учени, изследователи по това докъде е позволено да се "рови" из архивите, експозициите, "кондитите" на обителта. Наскоро шефовете на "Български пощи" в Кюстендил споделиха, че дядо Евлогий лично забранил и в станцията им на партера на манастира да се продават билетите за триене на лотарията - това е хазарт и е против канона. Впрочем епископ Евлогий не давал обяснения защо е против "търкането"на билети за поклонниците и посетителите в светата обител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони