Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Засекретен доклад показва: В БНБ са знаели за източването на КТБ

В БНБ са знаели още през 2010 г. за раздаването на необезпечени кредити на свързани фирми на банкера беглец Цветан Василев, чрез които по-късно бе източена Корпоративна търговска банка. Това става ясно от засекретен доклад на „Банков надзор“, оповестен вчера от Програма „Достъп до информация“, Център за либерални стратегии и Асоциация „Прозрачност без граници“.

Документът е от надзорна проверка в КТБ, която е проведена в периода 24 септември – 3 ноември 2010 г. Целта е била да се направи оценка и контрол на кредитния риск, оценка на ликвидността, както и оценка на дейността на ръководството по обезпечаване на достатъчен капитал за покриване на поеманите от банката рискове.

„Инспекцията установи, че в рамките на законовите ограничения банката е предоставила кредити на 22 на брой миноритарни акционери (притежаващи 5.6% от капитала на банката), от които 14 фирми. Общият дълг на експозицията им (в това число закупените от банката дългови инструменти на ТЦ-ИМЕ АД) е в размер на 267 718 000 лв. Това представлява 96.14% от капиталовата база. Кредитите на акционери формират 15% от кредитния портфейл“, посочват надзорниците. На 13-та страница те подробно описват схемите, по които са прехвърляни пари от една фирма в друга.

Експертите са установили още, че обезпечаването по някои от сделките е отложено напред във времето (Сана Спейс Хотел Хисаря ЕООД на Цветан Василев), а по други са договорени само бъдещи постъпления по разплащателната сметка на клиента. „Инспекцията обръща внимание и на липсата на приложени икономически обосновки или бизнес планове на фирмите в по-голямата част от прегледаните досиета“, пише още в документа.

От БНБ казват, че при сключване на анекси към договорите за кредит има липса на информация за мотивите, налагащи промяната на условията. „По този начин се затруднява проследяването на последователността в действията на банката в процеса по предоговаряне на вземанията. По някои от прегледаните експозиции има многократно сключване на анекси за промяна в погасителните планове, като се удължава гратисния период по главницата и се променя размера на погасителните вноски, при запазване на първоначално договорения падеж на кредита“, пишат в доклада надзорниците.

„Вижданията на ръководството са в полза стимулиране работата на банката с клиенти, които работят помежду си и то им оказва съдействие при управление на бизнеса им, което не следва да е причина за липса на информация в кредитните становища, доказваща възможността на длъжниците да обслужват задълженията си от надеждни и прозрачни източници. В банката се идентифицира съществен риск от концентрация към ограничен брой клиенти. В хода на инспекцията са установени индикации за търговски и делови взаимоотношения между отделни фирми (с дълг около 250 млн. лв.) по разплащателните сметки на които протичат значителни по обем парични потоци“, казват експертите от БНБ.

Целия доклад можете да видите ТУК.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.