Брюксел сваля мониторинга и от България (обзор)

България и Румъния никога не са били двойка

Обичам българския премиер, призна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Европейската комисия работи и има желание да свали мониторинга и върху България в областта на борбата с корупцията. Това стана ясно от изявление на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер след заседанието на Европейския съвет вчера.

“Винаги съм казвал, дори в предизборната кампания (и държа на обещанията си), че по време на мандата на комисията България ще излезе от механизма”, подчерта Юнкер. Той поясни, че никога не е имало българо-румънска двойка. Преди дни Юнкер категорично заяви, че Румъния ще бъде отделена от България, тъй като е показала огромен напредък и няма нужда от мониторинг.

“По време на този мандат България ще излезе от механизма за проверка. Убеден съм, че премиерът и неговото правителство ще направят всичко, за да бъде взето решението по време на мандата на тази комисия. То (решението) ще бъде взето. Защото обичам българския премиер, който е брат и приятел, сериозен човек, солиден, не смея да кажа, че е като мен”, допълни Юнкер.

През лятото на 2015 г. той изпрати писмо със сърчице на Бойко Борисов заради помощта за Гърция. Благодарственият документ българският премиер получи заради подкрепата на страната ни за предоставяне на краткосрочен мостов кредит на Гърция. Писмото е подписано собственоръчно от президента на комисията, а точно до подписа му има нарисувано сърчице.

Коментари

Задължително поле