Япония дарява спокойствие на възрастните хора в Кула

Япония направи дарение за дома за възрастни хора в Кула, за да им осигури спокойствие. Това разказа съпругата на бившия посланик на страната у нас Томоко Коидзуми пред Нова тв.

По думите й репортаж от мястото, което тъне в мухъл и мизеря, я трогнало и решила, че е дошъл моментът да върне жеста от времето на трагедията във Фукушима. Тогава в посолството на Япония у нас всеки месец пристигало дарение от възрастен мъж от Видин. Пенсионерът, който останал неизвестен, изпращал 2 лева от пенсията от 150, за да помогне на хората след бедствието.

В Страната на изгряващото слънце в домовете за стари хора освен нормални условия, имат дори роботи, изобретени да успокояват възрастните хора. В дома в Кула няма роботи, доскоро нямало и нормални легла, бани и тоалетни без мухъл. Няма и някой, който да дарява любов на оставените от семействата си хора.

„Една майка може да отгледа пет деца, но пет деца не могат да изгледат една майка”, плаче възрастна жена в дома. Когато съпругата на японския посланик у нас вижда в репортажа на Нова се натъжава. „Гледах тези хора, които по време на предишния режим, са се трудили, отгледали са деца и си помислих - сега е време да живеят по-спокоен живот. Имат право на това, а живеят в такива тежки условия”, заявява Томоко Коидзуми.

И тогава от Япония пристига писмо от съпругата на бившия посланик на страната у нас. И тя иска да помогне. Така двете заедно с международна женска благотворителна организация събират средства за ново удобно легло и топло одеяло за всекиго в дома в Кула.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини