Малинопроизводител осъди "Напоителни системи" за щети

Малинопроизводител от Поповско осъди "Напоителни системи" да му плати щети и пропуснати реколти от унищожен масив, който бил залят при авария на хидротехническо съоръжение. Претендираната и уважена сума от Окръжния съд в Търговище е 6 220 лв., въпреки че нереализираните приходи от продукция и разходите за мероприятия по терена реално били за общо 9 300 лв.

Инцидентът със земеделската продукция е станал през лятото на 2014г. в землището на село Медовина. Там С.П. имала площ от близо 11 дка малини, които били био производство. На 27 юли съоръжението дюкер се скъсало и наводнило имота, като насажденията на 4 дка били унищожени.

Според съдебно-техническата експертиза, аварията била отгоре в бетоновите тръби на дюкера, където зейнала дупка. Образувал се воден стълб от 35 метра, който се задържал близо час. После налягането спаднало и водата продължила да се стича. Бил отмит част от почвения слой, а мястото било кално и затлачено.

Последвали серия от проверки, които потвърдили нанесените щети. Малините трябвало да дават реколта през август, но след потопа в масива, те били унищожени. Наложило се подмяна на насажденията. Теренът бил обработен и засят със закупени 4 800 броя разсад.

По случая са назначени различни експертизи и разпитани свидетели, които потвърдили, че съоръжението се е късало два пъти през 2014г. на различни места.

Районният съд в Попово приел, че "Напоителни системи" носят отговорност, тъй като са задължени да стопанисват, ремонтират и поддържат хидротехническите съоръжения. От дружеството не са положили достатъчно грижи за изправността им. От там възразяват, че щетите са резултат на обилните валежи през 2014г., а съоръжението не можело да нанеси подобни поражения върху масива.

Съдът постанови "Напоителни системи" да платят 3 600лв. заради нереализираните доходи от унищожените малинови насаждения за две години и 2 620 лв. за възстановяването им и работа по терена.

Агрономическата експертиза е установила, че нереализираните приходи всъщност са за 4 800 лв., а разходите за възстановяване 4 500 лв. Малинопроизводителката обаче не е поискала увеличаване на размера на иска и съдът присъжда първоначалните заявени от нея 6 220 лв.

Решението на Окръжния съд в Търговище, с което е потвърдено това на Районния в Попово, подлежи на обжалване пред Върховния касационен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони