Австрия създава нова структура за охрана на границите, за да не се допускат мигрантски потоци

Биячите на 3-годишния Христо искат оправдателни присъди

Тръмп още вярва, че може да получи пари от Мексико за граничната стена

Премиерът на Нова Зеландия забременя

Евродепутати предупреждават за руска намеса във вота за ЕП Брюксел вини Москва в дирижирана пропаганда

Двамата американци, изтезавали 13-те си деца, може да получат доживотен затвор

2/3 от страната е икономическа пустиня Най-високи са заплатите в център „Козлодуй“

Румънци и македонци пробили системата на митниците Взимат лиценза на камионите с горива, ако нямат застраховка за опасни товари

Търсят предшественика на Троянския манастир Свлачище разкри пръстени, апликации, фибули и оръжия

Проф. Тодор Кантарджиев: Изолирахме нов грипен щам

Силните ветрове доведоха до 9 жертви в Европа (ВИДЕО)

Вятърът утихва днес, ще е слънчево

Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Малинопроизводител осъди „Напоителни системи“ за щети

Малинопроизводител от Поповско осъди „Напоителни системи“ да му плати щети и пропуснати реколти от унищожен масив, който бил залят при авария на хидротехническо съоръжение. Претендираната и уважена сума от Окръжния съд в Търговище е 6 220 лв., въпреки че нереализираните приходи от продукция и разходите за мероприятия по терена реално били за общо 9 300 лв.

Инцидентът със земеделската продукция е станал през лятото на 2014г. в землището на село Медовина. Там С.П. имала площ от близо 11 дка малини, които били био производство. На 27 юли съоръжението дюкер се скъсало и наводнило имота, като насажденията на 4 дка били унищожени.

Според съдебно-техническата експертиза, аварията била отгоре в бетоновите тръби на дюкера, където зейнала дупка. Образувал се воден стълб от 35 метра, който се задържал близо час. После налягането спаднало и водата продължила да се стича. Бил отмит част от почвения слой, а мястото било кално и затлачено.

Последвали серия от проверки, които потвърдили нанесените щети. Малините трябвало да дават реколта през август, но след потопа в масива, те били унищожени. Наложило се подмяна на насажденията. Теренът бил обработен и засят със закупени 4 800 броя разсад.

По случая са назначени различни експертизи и разпитани свидетели, които потвърдили, че съоръжението се е късало два пъти през 2014г. на различни места.

Районният съд в Попово приел, че „Напоителни системи“ носят отговорност, тъй като са задължени да стопанисват, ремонтират и поддържат хидротехническите съоръжения. От дружеството не са положили достатъчно грижи за изправността им. От там възразяват, че щетите са резултат на обилните валежи през 2014г., а съоръжението не можело да нанеси подобни поражения върху масива.

Съдът постанови „Напоителни системи“ да платят 3 600лв. заради нереализираните доходи от унищожените малинови насаждения за две години и 2 620 лв. за възстановяването им и работа по терена.

Агрономическата експертиза е установила, че нереализираните приходи всъщност са за 4 800 лв., а разходите за възстановяване 4 500 лв. Малинопроизводителката обаче не е поискала увеличаване на размера на иска и съдът присъжда първоначалните заявени от нея 6 220 лв.

Решението на Окръжния съд в Търговище, с което е потвърдено това на Районния в Попово, подлежи на обжалване пред Върховния касационен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.