Приютът за кучета в Търговище вече е достъпен за граждани

Община Търговище въведе приемно време в приюта за кучета за гражданите, които искат да полагат грижи за животните там. Желаещите ще могат да го посещават всяка сряда от 11 до 13 часа, както и всяка втора и последна събота в месеца.

Свободният достъп за граждани стана възможен след проведени срещи на природозащитници с кмета д-р Дарин Димитров, на които бяха договорени съвместни действия за подобряване работата в приюта.

Първите посетители, които се възползваха от новия график за достъп, бяха ученици от втори клас на Трето основно училище "Петко Славейков". Те проведоха на място открит урок и се запознаха с условията за отглеждане на животните.
Община Търговище ще продължи да работи съвместно с природозащитни организации и граждани, които са готови да съдействат за подобряване на условията за отглеждане и хранене на животните.

За набелязване мерки за решаване проблемите с бездомните кучета ще бъде сформирана работна група от Общинската администрация, ветеринарни специалисти и други, ангажирани по темата.

Според Закона за защита на животните безстопанствените кучетата се кастрират, обезпаразитяват, ваксинират срещу бяс и маркират. След това се настаняват във временни приюти, определени от съответния общински съвет, или се връщат по местата, от които са взети, припомни пред медиите секретарят на Общината Христалина Халачева.

Един от начините за намаляване на безпризорните кучета е осиновяването им от грижовни стопани. Във социалната мрежа има група на природозащитници, наречена „Осинови куче от общински приют за безстопанствени кучета – Търговище”. В нея те изнасят информация за приюта и работата си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини