На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Бойко Борисов: От Брюксел знаят какво съм направил с обществените поръчки и ме подкрепят

В Брюксел знаят какво съм направил с обществените поръчки и ме подкрепят. Това заяви в жива връзка от Брюсел по БНТ премиерът Бойко Борисов.

„Съвестта ми е абсолютно чиста и затова незабавно масово някои от обществените поръчки, които са били коментирани в медиите, реших да ги прехвърля към новия закон за обществените поръчки, за да гарантираме максимална прозрачност. Що се отнася до „Хемус”, ние стъпихме на трасето, избрано от предишния кабинет „Орешарски”. Не ме разбирайте погрешно, не отправям упрек, но ние препроектираме, ще опитаме да намерим по-лесно трасе и да улесним следващите процедури, за да не губим време за изграждането на „Хемус”, посочи премиерът.

Той на шега отбеляза, че „по старата „Тракия” на хората им изпадаха пломбите, така че ще направим всичко възможно нещата да се оправят”.

Борисов отбеляза, че благодари на всички, които изпращат сигнали за нередности по обществените поръчки: „Хората ни избират да носим и политическа отговорност и след като ми задават и на мен въпрос за обществените поръчки, аз съм длъжен да ги върна, както е по закон”.

В рамките на половин година ще догоним Румъния, ако сме изостанали и ще бъдем за пример, заяви Борисов по повод евродокладите. „В предишното ми правителство България толкова драстично изпреварваше Румъния, че тогава нашият мониторингов доклад беше направен на година и половина, докато румънците ги направиха на 6 месеца”.

Премиерът заяви, че през последната година се е изгубено много време за промяна на Конституцията, с което са постигнати много добри неща, които в Брюксел се отчитат. Борисов посочи, че в момента ни трябват няколко закона – НПК, Антитерористичния закон, Закона за съдебната система и Антикорупционния закон. „за съжаление на лист има написано, затова г-жа Захариева ме помоли не към края на февруари, какъвто срок бях дал, а да отидем към края на април. Всичко това е споделено с Брюксел”, заяви премиерът.

С малко по бързи действия убеден съм и че парламентът ще приеме тези закони, защото ги изпитват в момента съветниците на г-жа Захариева. Ще видите ,че тази тема много скоро ще отпадне, добави Борисов. „В абсолютно всичко друго сме по-напред от Румъния и мисля, че в рамките на половин година ще ги догоним, ако сме изостанали и ще направим така,че да бъдем за пример, в това са убедени и колегите от Брюксел, затова толкова убедено председателят на ЕК заяви, че в рамките на неговия мандат т.е. 2 години още, ще бъде свален мониторинговият доклад за България и Румъния. Така че сме амбицирани да бъдем еталон”, каза още Борисов.

„Не възнамерявам да се кандидатирам за президент и да предизвиквам предсрочни избори. Дори и на днешния вот на недоверие видяхте с каква подкрепа мина. Самите опозиционни партии не са в добра кондиция“, допълни премиера.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.