Бойко Борисов: От Брюксел знаят какво съм направил с обществените поръчки и ме подкрепят

В Брюксел знаят какво съм направил с обществените поръчки и ме подкрепят. Това заяви в жива връзка от Брюсел по БНТ премиерът Бойко Борисов.

„Съвестта ми е абсолютно чиста и затова незабавно масово някои от обществените поръчки, които са били коментирани в медиите, реших да ги прехвърля към новия закон за обществените поръчки, за да гарантираме максимална прозрачност. Що се отнася до „Хемус”, ние стъпихме на трасето, избрано от предишния кабинет „Орешарски”. Не ме разбирайте погрешно, не отправям упрек, но ние препроектираме, ще опитаме да намерим по-лесно трасе и да улесним следващите процедури, за да не губим време за изграждането на „Хемус”, посочи премиерът.

Той на шега отбеляза, че „по старата „Тракия” на хората им изпадаха пломбите, така че ще направим всичко възможно нещата да се оправят”.

Борисов отбеляза, че благодари на всички, които изпращат сигнали за нередности по обществените поръчки: „Хората ни избират да носим и политическа отговорност и след като ми задават и на мен въпрос за обществените поръчки, аз съм длъжен да ги върна, както е по закон”.

В рамките на половин година ще догоним Румъния, ако сме изостанали и ще бъдем за пример, заяви Борисов по повод евродокладите. „В предишното ми правителство България толкова драстично изпреварваше Румъния, че тогава нашият мониторингов доклад беше направен на година и половина, докато румънците ги направиха на 6 месеца”.

Премиерът заяви, че през последната година се е изгубено много време за промяна на Конституцията, с което са постигнати много добри неща, които в Брюксел се отчитат. Борисов посочи, че в момента ни трябват няколко закона – НПК, Антитерористичния закон, Закона за съдебната система и Антикорупционния закон. „за съжаление на лист има написано, затова г-жа Захариева ме помоли не към края на февруари, какъвто срок бях дал, а да отидем към края на април. Всичко това е споделено с Брюксел”, заяви премиерът.

С малко по бързи действия убеден съм и че парламентът ще приеме тези закони, защото ги изпитват в момента съветниците на г-жа Захариева. Ще видите ,че тази тема много скоро ще отпадне, добави Борисов. „В абсолютно всичко друго сме по-напред от Румъния и мисля, че в рамките на половин година ще ги догоним, ако сме изостанали и ще направим така,че да бъдем за пример, в това са убедени и колегите от Брюксел, затова толкова убедено председателят на ЕК заяви, че в рамките на неговия мандат т.е. 2 години още, ще бъде свален мониторинговият доклад за България и Румъния. Така че сме амбицирани да бъдем еталон”, каза още Борисов.

"Не възнамерявам да се кандидатирам за президент и да предизвиквам предсрочни избори. Дори и на днешния вот на недоверие видяхте с каква подкрепа мина. Самите опозиционни партии не са в добра кондиция", допълни премиера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини