Трепят масирано чакали в Кюстендилско

Два групови излета за отстрел на чакали организирало ловно-рибарското дружество "Елен" в Кюстендил, готви се и трети, още по-масиран, срещу хищника, обяви шефът на организацията Венко Калинчев. Дасега рекапитулацията е 4 повалени чакала плюс две лисици. Решителното преследване се планира да е на 27 февруари, когато ще се включат повече ловци. Тогава ще се стреля в районите на Драговищица, Копиловци, Коняво, Таваличево, Четирци. Дупниките ловци и вчера, събота, обходиха синура край с.коркина със същата цел - преследват чакали. Миналия уикенд убили 3, похвали се бивишят кмет на Дупница д-р Първан Дангов.

Популацията на чакалра е неудържима последните години в района - навъдил се е по поречието на Струма. По скалисти места край реката намира леговища и се укрива. Докато вълкът обитава високите части и планината, то неговият по-малък събрат върлува и доминира в по-ниското, поясниха авджии.

Този хищник е особено вреден, защото изяжда дребния дивеч, напада домашни животни край селата, и трябва да се изтребва. М. г. са убити 30 чакала, в Кюстендилско което не е лош актив, коментират от ловното дружество..

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони