Напрежение и сблъсъци на Майдана, активисти опънаха палатки

Тази нощ се проведе демонстрация е украиската столица, посветена на годишнината от разстрелите на Майдана през 2014 година. По време на акцията обаче имаше напрежение и сблъсъци между полиция и активисти, съобщи Нова телевизия.

Акцията започна снощи на централния площад „Независимост“, когато активисти започнаха да разгръщат палатки, предаде УНН. Палатките бяха поставени една до друга. Активистите опитали да стигнат до палатките, но полицаите не ги допуснали. Това разпалило напрежението и сблъсъците, които продължили няколко минути.

Участниците в новия Майдан палят гуми и контейнери за боклук. Те смятат да останат на площада няколко дни, както и да обсадят сградата на правителството. На мястото тази нощ бяха изпратени подразделения на Националната гвардия.

На 20 февруари 2014 година 50 души бяха убити от снайперисти на централния площад в украинската столица. И до днес не е ясно кой стои зад убийствата. Жертвите бяха протестиращи срещу режима на Виктор Янукович. Тогава опозицията и проруският президент се обвиниха взаимно. Засега няма наказани за масовото убийство.

Коментари

Задължително поле