Четирима владици осветиха старозагорски храм

Божествена Света литургия отслужиха в неделя четирима митрополити при освещаването на криптата на храма "Св. Игнатий Старозагорски"в квартал "Самара" в Стара Загора.

Богослужението водеше Западноевропейския владика Антоний, а в ритуала участваха още Старозагорския митрополит Галактион, Неврокопския Серафим и Варненския Йоан. Това бе първо участие в служба на старозагорския владика след прекарания инсулт през юни миналата година. Той си помагаше с бастунче през цялото време и се подпираше, но стоически изкара до края на четиричасовата церемония. Благослови и десетките миряни дошли да му целунат ръка и да запалят свещичка за здраве.

Архиереите извършиха специален църковен обред за освещаване и обличане на Светия престол в криптата. Там те положиха частица от мощите на Св. Яков Персиянин.

Изграждането на храма започна през 2011 г. и все още не е адовършен. Църквата се строи изцяло от дарения, а патронът й Свети Игнатий Старозагорски е небесният покровител на Стара Загора, роден в града в края на 18 век. Криптата, осветена в неделя, се нарича "Живоприемний източник", защото при строежа на храма бликнал извор с дълбочина 33 метра. Водата пък е хваната в чешма с три чучура.

Иконите в криптата са нарисувани от художничката Милена Рашкова, а мозаечните пана над трите чучура са на Радостина Славчева.

След освещаването пет камбани, които също са дарение от родолюбиви българи, огласиха квартал "Самара".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони