Прокуратурата иска затвор за смърт с един удар

Линейка, автобус и коли са аварирали по пътища в Добричко

Общините Търговище и Попово търсят близо 5 млн. лв. за сметището

52 души са загинали при запалването на автобус в Казахстан

Жители на Смолян се страхуват да напускат домовете си заради силния вятър (СНИМКИ)

МОН посочи в кои училища не се учи заради грип или бури, вижте къде са те

Откраднали пари от джипа на бизнесмен

Кристиан Костов спечели награда на публиката за европейски дебют

Анулираха всички полети на амстердамското летище „Схипхол“ заради тежки бури

Валентин Радев заминава на работно посещение в Гърция

ГДБОП пресече незаконно разпространение на роман на Дан Браун в интернет

Български студенти разказват на ученици какво е да учиш в Холандия

Бургазлии масово търсят спешна помощ в УМБАЛ Близо 31 000 души са приети в държавната болница

Край на сагата със сградата на Турското консулство Наследниците обезщетени със земя и имоти в центъра на града

Община Свищов отпуска 1000 лева помощ на трите жени от къщата на ужасите Психолози започват работа с майката и двете сестри

Шести ден границите с Гърция са напълно затворени

Шести ден държавните граници с Гърция са напълно затворени. „Инатът на фермерите продължава, те не искат да чуят никакви разумни доводи и да свалят блокадата. Затова и ние няма да приемем техните предложения за прозорци,защото вече ни излъгаха. Един месец мина, а те не мислят какви щети нанасят на бизнеса, не ги интересува. Решили сме, ще държим затворени границите от наша страна,докато те не си вдигнат трайно тракторите и не прекратят стачката. Те ни унижават, така не може“, категоричен е превозвачът Веселин Дангов, който е от групата за преговори на Кулата.

Засега положението остава непроменено, опашките се вият от всички страни на границата. Областната управа в Благоевград урежда чрез общините и БЧК раздаване на храна и вода на заклещените шофьори и хора от колите. Някои тирове са успяли да преминат в Македония и от там да се върнат в България. Заради това и в неделя се образува колона от 3-4 км. при ГКПП-Златарево.

Междувременно в резултат от гръцката блокада цените на зеленчуци и плодове тръгнаха нагоре. В Благоевградско кило краставици стигна 4 лева, 3,50 пък е кило домати. Шивашки цехове, които работят на ишлеме нямат материали и спряха работа. В Пиринско българо-гръцките фирми са стотици ,всички те изпитват проблеми с доставките.

Затова и петричкият адвокат Борис Харизанов внесе жалба чрез колега от адвокатската колегия в Солун срещу гръцката блокада. Жалбата е депозирана в Районна прокуратура – град Серес. Тя е срещу гръцките фермери за извършено престъпление – затваряне на международен път и държавна граница, възпрепятстване на дейността на пощите, въздушните и жп връзките.

„Това деяние е инкриминирано в техния НК, въпреки че имат някаква вратичка в закона – „ако това става във всеобщ за държавата интерес. Не виждам обаче в случая блокадата да е в интерес на държавата им“, коментира Харизанов. Той призна, че има интереси в южната ни съседка, пътува често, но отхвърли обвиненията, че е пуснал жалбата с користни действия.

„Целта е да се въздейства на гръцките фермери. Знаем колко са строги властите в Гърция към българи и други чужденци. Искам да видя дали при това очевадно нарушение на закона същите тези правораздавателни органи ще действат по същия начин към гърци. Жалбата ми е входирана в прокуратурата, получих входящ номер“, обясни адвокат Харизанов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.