Шести ден границите с Гърция са напълно затворени

Шести ден държавните граници с Гърция са напълно затворени. „Инатът на фермерите продължава, те не искат да чуят никакви разумни доводи и да свалят блокадата. Затова и ние няма да приемем техните предложения за прозорци,защото вече ни излъгаха. Един месец мина, а те не мислят какви щети нанасят на бизнеса, не ги интересува. Решили сме, ще държим затворени границите от наша страна,докато те не си вдигнат трайно тракторите и не прекратят стачката. Те ни унижават, така не може", категоричен е превозвачът Веселин Дангов, който е от групата за преговори на Кулата.

Засега положението остава непроменено, опашките се вият от всички страни на границата. Областната управа в Благоевград урежда чрез общините и БЧК раздаване на храна и вода на заклещените шофьори и хора от колите. Някои тирове са успяли да преминат в Македония и от там да се върнат в България. Заради това и в неделя се образува колона от 3-4 км. при ГКПП-Златарево.

Междувременно в резултат от гръцката блокада цените на зеленчуци и плодове тръгнаха нагоре. В Благоевградско кило краставици стигна 4 лева, 3,50 пък е кило домати. Шивашки цехове, които работят на ишлеме нямат материали и спряха работа. В Пиринско българо-гръцките фирми са стотици ,всички те изпитват проблеми с доставките.

Затова и петричкият адвокат Борис Харизанов внесе жалба чрез колега от адвокатската колегия в Солун срещу гръцката блокада. Жалбата е депозирана в Районна прокуратура – град Серес. Тя е срещу гръцките фермери за извършено престъпление - затваряне на международен път и държавна граница, възпрепятстване на дейността на пощите, въздушните и жп връзките.

"Това деяние е инкриминирано в техния НК, въпреки че имат някаква вратичка в закона - "ако това става във всеобщ за държавата интерес. Не виждам обаче в случая блокадата да е в интерес на държавата им", коментира Харизанов. Той призна, че има интереси в южната ни съседка, пътува често, но отхвърли обвиненията, че е пуснал жалбата с користни действия.

„Целта е да се въздейства на гръцките фермери. Знаем колко са строги властите в Гърция към българи и други чужденци. Искам да видя дали при това очевадно нарушение на закона същите тези правораздавателни органи ще действат по същия начин към гърци. Жалбата ми е входирана в прокуратурата, получих входящ номер", обясни адвокат Харизанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини