Гоним втори турски дипломат, Анкара с ответна мярка (обзор)

България гони втори турски дипломат заради намеса във вътрешните ни работи. Генералният консул в Пловдив Алпер Акташ си тръгна, след като бе издигнат на работа в президенството в Анкара заради подкрепата му за бившия лидер на ДПС Лютви Местан. Сега България напуска и представителят на турската дирекция на вероизповеданията Дианет в Бургас Угур Емироглу.

„България е обявила за нежелано лице (persona non grata) Угур Емироглу, аташе в Генералното консулство на Република Турция в Бургас, съобщи вчера агенция “Фокус“, като се позовава на пожелал анонимност дипломатически източник. От външно министерство категорично отказаха коментар. Според говорителката МВнР Бетина Жотева коментари няма да има, защото трябва да се спазва хигиена в дипломатическите отношения. Преди десетина дни чрез в-к „Сабах“ изтече информация, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и депутатът от ДПС Дилян Пеевски имат забрана за влизане в Турция. Тя също не бе коментирана, защото не е излязла от официален източник.

Турският дипломат Угур Емироглу е бил акредитиран като аташе по социалните въпроси, като основно се е занимавал с религиозна дейност. Според дипломати намесата на Емироглу в дейността на мюсюлманското вероизповедание е напълно несъвместима с дипломатическия му статут. Твърди се също, че той е оказвал натиск върху политици от ДПС да вземат страната на бившия лидер Лютви Местан.

Емироглу е пребивавал често в Шумен, където със средства на турската дирекция по вероизповеданията се издържа средното духовно училище НЮВВАБ. Турция дава пари и контролира обучението в трите мюсюлмански училища чрез служителите на Дианета – турската дирекция на вероизповеданията, които работят като дипломати у нас.

„Очаквам много по-ясна информация“, заяви пред „Труд“ лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. „Този младеж е бил имам. У нас е пълно с такива. 11 души са в Районните мюфтийства, двама са в Главното мюфтийство. Чрез тях Турция управлява Главното мюфтийство. Стига толкова!“, обяви депутатът. Той е категоричен, че България не трябва да позволява повече намеса на Дианета в работата на едно българско вероизповедание.

„От вас научавам, че Угур Емироглу бил обявен за персона нон грата. Не мога да ви кажа къде се намира в момента, в събота и в неделя сме в почивка, не мога да ви дам негови координати“, заяви секретарят на Турското консулство в Бургас Гюлай Кая. Според други източници, че дипломатът тези дни си е бил в Бургас.

Междувременно изтече неофициална информация, че Емироглу има 72 часа да напусне България, срещу което Анкара е поискала да си върнем нашия консул от Истанбул.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини