Сергей Шойгу: Турската операция в Сирия може да доведе до обратна миграция на терористите "Ислямска държава" е засилила присъствието си в Югоизточна Азия, каза руският военен министър

Земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер покрай Вануату

Борисов открива разширението на газопреносната мрежа на „Балкански поток“

Осем души са загинали при протестите в Чили

Слънчево време с високи температури днес

Дерменджиев фаворит да поеме България

На 21 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 21.10.2019

Заев: Предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 12 април 2020 г.

Президентът Радев ще бъде на посещение в Япония за интронизацията на император Нарухито

Интронизацията на император Нарухито (ИНФОГРАФИКА)

Полицейски хеликоптер и няколко патрулки преследваха 4 часа силно агресивна крава в Германия

Подкрепа от Путин за Сирия търси Ердоган Иска армията на Дамаск да се оттегли от границата

Президентът на Чили въведе извънредно положение в още три града

Възможен ли е свят без глупаци? Сборникът „Психология на глупостта” прави аутопсия на глобалната напаст

Три смолянски общини настояват за статут на защитени болници

Общините Златоград, Кирково и Неделино застанаха в защита на местната общинска болница срещу орязването на леглата за активно лечение в Националната здравна карта. На извънредно общинско заседание в присъствието на представители на общините, РЗОК – Смолян, и ръководството на МБАЛ „проф. д-р Асен Шопов” ЕООД – Златоград местният парламент излезе с декларация, в която настоява за запазване на броя на леглата за активно лечение.

В националната здравна карта е заложено намаляване от 75 легла на 33. С промените в наредба №11 за определяне на пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, клиничните пътеки в болницата от 46 ще останат само 27. Опасенията на общинарите са, че това ще доведе до самозакриване на здравното заведение. От общините дали становището си за броя на леглата в болницата в Златоград, което било одобрено в областната здравна карта, но това не било отразено в Националната здравна карта. Според общинарите по този начин не е зачетено мнението на общинските власти.

С декларацията се настоява лечебните заведения в граничните общини да бъдат обособени като самостоятелни лечебни заведения със специален статут като напр. „болница в гранична и труднодостъпна община” по подобие на защитените училища.

„Призоваваме компетентните власти да преразгледат предлаганата реформа в контекста на интересите на населението на общинските центрове, ползващи медицинските услуги на МБАЛ-Златоград. Жителите на общините живеят в отдалечен и труднодостъпен район, затруднен е достъпът до други здравни заведения и не е само крайно наложително функционирането на МБАЛ-Златоград, но е необходимо и финансово обезпечение на медицинските дейности, които се извършват там“, се казва в декларацията. Тя е изпратена до министъра на здравеопазването, председателя на комисията по здравеопазване в НС, директора на НЗОК и всички национални и областни институции свързани със здравеопазването.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.