Народният представител от „БСП за България“ Стоян Мирчев и общинският съветник Альоша Даков ще проведат приемна за граждани в София

Столична община сезира институциите да открият кой пусна дезинформацията за водата

Задържаният за блудство с малолетни деца в столично училище остава в ареста

Ужас: Фенове на ЦСКА и “Локо” (Пд) се биха на галавечер в Пловдив

Заев: Името “Република Илинденска Македония” отговаря на интересите на двете страни

Череши за 6 лева килото на магистралата край Благоевград

Тръмп се чу с президента на Южна корея преди срещата с Ким Чен-ун

Птици и покъщнина изгоряха при пожар в Исперих

Треньорската легенда Кристоф Даум пред “Труд”: Трябва да рестартирате спорта си

„Чудовището“ се готви за исторически полет (ИНФОГРАФИКА) Размахът на крилете му е по-дълъг от футболно игрище

Димитър Цанчев: Успехът на с,ещата в София е, че обедини страните от ЕС по темата за Западните Балкани

За три часа над 5000 души разгледаха Парка на миниатюрите във Велико Търново

Сънародниците ни в Словашката република не срещат достатъчна подкрепа от българската държава

Пиян шофьор бяга от проверка и оказва съпротива на катаджии

Завършващи от 22 държави получиха дипломите си от Американския университет

Три смолянски общини настояват за статут на защитени болници

Общините Златоград, Кирково и Неделино застанаха в защита на местната общинска болница срещу орязването на леглата за активно лечение в Националната здравна карта. На извънредно общинско заседание в присъствието на представители на общините, РЗОК – Смолян, и ръководството на МБАЛ „проф. д-р Асен Шопов” ЕООД – Златоград местният парламент излезе с декларация, в която настоява за запазване на броя на леглата за активно лечение.

В националната здравна карта е заложено намаляване от 75 легла на 33. С промените в наредба №11 за определяне на пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, клиничните пътеки в болницата от 46 ще останат само 27. Опасенията на общинарите са, че това ще доведе до самозакриване на здравното заведение. От общините дали становището си за броя на леглата в болницата в Златоград, което било одобрено в областната здравна карта, но това не било отразено в Националната здравна карта. Според общинарите по този начин не е зачетено мнението на общинските власти.

С декларацията се настоява лечебните заведения в граничните общини да бъдат обособени като самостоятелни лечебни заведения със специален статут като напр. „болница в гранична и труднодостъпна община” по подобие на защитените училища.

“Призоваваме компетентните власти да преразгледат предлаганата реформа в контекста на интересите на населението на общинските центрове, ползващи медицинските услуги на МБАЛ-Златоград. Жителите на общините живеят в отдалечен и труднодостъпен район, затруднен е достъпът до други здравни заведения и не е само крайно наложително функционирането на МБАЛ-Златоград, но е необходимо и финансово обезпечение на медицинските дейности, които се извършват там”, се казва в декларацията. Тя е изпратена до министъра на здравеопазването, председателя на комисията по здравеопазване в НС, директора на НЗОК и всички национални и областни институции свързани със здравеопазването.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.