Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Три смолянски общини настояват за статут на защитени болници

Общините Златоград, Кирково и Неделино застанаха в защита на местната общинска болница срещу орязването на леглата за активно лечение в Националната здравна карта. На извънредно общинско заседание в присъствието на представители на общините, РЗОК – Смолян, и ръководството на МБАЛ „проф. д-р Асен Шопов” ЕООД – Златоград местният парламент излезе с декларация, в която настоява за запазване на броя на леглата за активно лечение.

В националната здравна карта е заложено намаляване от 75 легла на 33. С промените в наредба №11 за определяне на пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, клиничните пътеки в болницата от 46 ще останат само 27. Опасенията на общинарите са, че това ще доведе до самозакриване на здравното заведение. От общините дали становището си за броя на леглата в болницата в Златоград, което било одобрено в областната здравна карта, но това не било отразено в Националната здравна карта. Според общинарите по този начин не е зачетено мнението на общинските власти.

С декларацията се настоява лечебните заведения в граничните общини да бъдат обособени като самостоятелни лечебни заведения със специален статут като напр. „болница в гранична и труднодостъпна община” по подобие на защитените училища.

„Призоваваме компетентните власти да преразгледат предлаганата реформа в контекста на интересите на населението на общинските центрове, ползващи медицинските услуги на МБАЛ-Златоград. Жителите на общините живеят в отдалечен и труднодостъпен район, затруднен е достъпът до други здравни заведения и не е само крайно наложително функционирането на МБАЛ-Златоград, но е необходимо и финансово обезпечение на медицинските дейности, които се извършват там“, се казва в декларацията. Тя е изпратена до министъра на здравеопазването, председателя на комисията по здравеопазване в НС, директора на НЗОК и всички национални и областни институции свързани със здравеопазването.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.