Плащаме сметките със селфи

Компанията за издаване на кредитни и дебитни карти MasterCard ще въведе услугата за извършване на разплащане посредством лицево разпознаване „selfie pay” във Великобритания, предаде Financial Times.

Притежателите на дебитни карти на компанията във Великобритания ще могат да сканират пръстовите си отпечатъци или да си правят селфита, за да верифицират самоличността си, като по този начин те ще са способни да закупят стока онлайн, без да им се налага да въвеждат пароли за достъп или кодове за потвърждение. Тези мерки за сигурност и верификация вече бяха изпробвани в Холандия и САЩ, а се очаква до лятото да бъдат достъпни и в 14 други държави. Самата идентификация на потребителя се осъществява посредством сравняване на чертите на лицето на селфито и тези на снимка на потребителя, намираща се в база данни.

Същевременно MasterCard експериментира и с други методи за повишаване на сигурността на онлайн плащанията. Сред тях е магнитна гривна, свързана със смартфона, която трябва да разпознае притежателя му посредством замерване на пулса на сърцето. Други форми на верификация, които ще бъдат тествани от компанията, включват идентификация на ириса и гласа, посочи президентът по фирмена сигурност Аджай Бала. „Потребителите наистина обичат такива услуги“, посочи той в коментар за “selfie pay”.

Друг вид идентификация, върху който ще се съсредоточи емитентът на платежни карти, е разпонзаването на легитимните плащания на потребителите си, извършени зад граница. По данни на компанията годишно тя блокира транзакции на стойност 118 милиарда долара поради подозрения, че те не са извършени от притежателите на картите – сума, която надвишава 13 пъти размера на опитите за плащания с откраднати карти.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес