Чешкият парламент свали депутатския имунитет на премиера Андрей Бабиш

Кое име липсва в разследването на bTV за детските градини? Лидер на „Да, България!“ записал децата си в детска градина в нарушение на правилата, партията се отплаща с подкрепа на Мариана Иванова

Николина Ангелкова: Над 61% от чуждестранните туристи у нас идват от страните от ЕС

Горещини в Австралия взеха жертви

„Галъп“: Българите не приемат домашното насилие, както и „третия пол“

Ники Хейли: Русия подкопава международните усилия срещу употребата на химически оръжия

„Славия“ взема 1, 5 млн. евро за младежки национал

Задържаха непълнолетен дилър на наркотици в София

Електронни реклами заменят предизборните плакати в Русия заради студа

Вехтории подпалили къща на изгоряла в пожар жена

Обновяват улици и паркове в Шумен за 7,2 млн.лв.

Лом и Пантелей от Сърбия искат 1,8 млн. евро от Европа

България участва в международна операция срещу мащабна група за измами с криптовалута

Искат по-висока присъда за убиеца с резачката от Шумен Прокурор от Апелативна прокуратура-Варна не подкрепя

Голямото дерби Аякс – Фейенорд и два сблъсъка за титли в UFC са акцентите през уикенда по спортните канали на Мтел

Плащаме сметките със селфи

Компанията за издаване на кредитни и дебитни карти MasterCard ще въведе услугата за извършване на разплащане посредством лицево разпознаване „selfie pay” във Великобритания, предаде Financial Times.

Притежателите на дебитни карти на компанията във Великобритания ще могат да сканират пръстовите си отпечатъци или да си правят селфита, за да верифицират самоличността си, като по този начин те ще са способни да закупят стока онлайн, без да им се налага да въвеждат пароли за достъп или кодове за потвърждение. Тези мерки за сигурност и верификация вече бяха изпробвани в Холандия и САЩ, а се очаква до лятото да бъдат достъпни и в 14 други държави. Самата идентификация на потребителя се осъществява посредством сравняване на чертите на лицето на селфито и тези на снимка на потребителя, намираща се в база данни.

Същевременно MasterCard експериментира и с други методи за повишаване на сигурността на онлайн плащанията. Сред тях е магнитна гривна, свързана със смартфона, която трябва да разпознае притежателя му посредством замерване на пулса на сърцето. Други форми на верификация, които ще бъдат тествани от компанията, включват идентификация на ириса и гласа, посочи президентът по фирмена сигурност Аджай Бала. „Потребителите наистина обичат такива услуги“, посочи той в коментар за “selfie pay”.

Друг вид идентификация, върху който ще се съсредоточи емитентът на платежни карти, е разпонзаването на легитимните плащания на потребителите си, извършени зад граница. По данни на компанията годишно тя блокира транзакции на стойност 118 милиарда долара поради подозрения, че те не са извършени от притежателите на картите – сума, която надвишава 13 пъти размера на опитите за плащания с откраднати карти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.