200 млн. евро за кредити за малки фирми ни отпуска ЕК

Чрез малки и средни фирми по новата схема за банкови кредити, подпомагана с гаранции от Европейския съюз, над 200 млн. евро ще бъдат инвестирани в България. Прогнозата е на създадения фонд към Европейската инвестиционна банка по т.нар. "План Юнкер“ за растеж и работни места в Европа, съобщи БНР.

Две български банки вече раздават рискови кредити по програмата, а вече е одобрена и трета, съобщи Роже Хавенит, заместник-изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд към Европейската инвестиционна банка:

Вече очакваме около 200 млн. евро да бъдат мобилизирани за българските малки и средни предприятия. Ако търсенето продължи по същия начин, има възможност за привличането на още частни партньори, които да споделят риска. Това е много добро начало за България.

В понеделник в Брюксел беше представен наръчник за правителствата на държавите-членки как да комбинират безвъзмездните еврофондове с други финансови инструменти за проекти, по които парите не стигат.

Част от преките помощи за България от европейския бюджет трябва да отидат при фирми, които инвестират в рискови начинания с висока добавена стойност като компютърните технологии, научните изследвания или енергийната ефективност. Брюксел се опитва този път проектите да са наистина ефективни и да носят ползи за реалната икономика. Затова финансирането се комбинира с банкови кредити, така че одобрението на проектите да не зависи само от политиците, но да почива на икономическата преценка на ЕИБ.

Ако планирате строежа на магистрала без пътни такси, очевидно че най-естественият източник на пари са безвъзмездните еврофондове. Но когато има още нужда от финансиране за малките и средни частни фирми, както е в България, чрез финансови инструменти, можем да защитим техните интереси, обясни схемата Юрки Катайнен, заместник-председателят на Европейската комисия

Този път решенията кой да получи парите не зависят на 100% от властите в София, стана ясно от еврокомисарят по регионалното развитие Корина Крецу:

По този стратегически фонд нито ЕК, нито страните-членки оценяват и избират проектите - прави го Европейската инвестиционна банка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции