Художник от Велико Търново номиниран в конкурс под патронажа на Пласидо Доминго

Именитият художник Христо Панев от Велико Търново е номиниран за престижната европейска награда за културно наследство "Европа Ностра". Отличието се връчва по програмата "Творческа Европа" на Европейския съюз.

Творецът от старата столица ще се състезава в категорията "Съвременно монументално изкуство". Общо 187 участници от 36 страни ще мерят сили в конкурса. Резултатите ще бъдат обявени в началото на април, а официалното награждаване ще е на 24 май в Историческия театър в столицата на Испания- Мадрид.

"Събитието се провежда под патронажа на маестро Пласидо Доминго. Наградата "Европа Ностра" е едно от най-престижните отличия в сферата на културното наследство. Призът популяризира уменията и отдадеността на архитекти, експерти по културно наследство, доброволци, училища, местни общности, медии и притежатели на културни ценности", обясняват запознати с конкурса.

Номинацията е признание за просветителската и дарителска дейност на двамата братя Христо и Панчо Паневи. "В родното ни село Крепост в рамките на 20 години създадохме 45 монументални творби на обществени сгради. Селото се превърна в своеобразен музей на открито. Фактът, че точно ние сме номинирани, е едно много голямо признание. За съжаление брат ми почина преди няколко месеца и няма да може да се наслади на тази награда. Но такъв е животът. По-важното е това, което сме оставили след себе си", коментира пред медии от болярския град Христо Панев.

Монументални творби са поставени на фасадите на читалището, здравната служба, училището и Общината в село Крепост.

Последната обща работа на двамата братя, която остава във Вечността, са 14 пана, изписани на оградата на църквата в село Крепост. Те са свързани с живота на Исус Христос и изобразяват библейски сцени от Рождество до Възкресението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура