„Шарли Ебдо“ пуска детски конкурс за есе

Сатиричното списание, познато с противоречивите си карикатури, отправи покана за „непочтителни“ есета към участници между 12 и 22 години.

„Литературната награда на Шарли Ебдо“ е с отоврена покана за всички франкофони по света, които трябва да напишат есе от една до две страници на темата „Ако матурите бяха заместени от…“.

„Ние търсим лудост, оригиналност и непочтителност“, казва Игор Гран, новелист и колумнист в списанието от руски произход, „важно е да докажем, че духът на Рабле и (френския хуморист Пиер) Деспрож е още жив… Не можем да позволим френската литература да стане монопол на печалното.“

Есетата трябва да се изпраття до 20 април на сайта на списанието. Жури от редакторския екип ще избере 10-те най-добри, а публиката ще може да избере най-добрите три есета, от което всяко ще бъде наградено с 1000 евро.

„Шарли Ебдо“ е традиционно се подиграва на публични личности и религии, особено на исляма, използвайки вулгарни карикатури, повдигайки въпроси за политическата коректност.

Списанието стана широкоизвестно по света след атаката през януари месец миналата година от двама ислямисти с френски паспорти, които твърдяха, че отмъщават за провокативни карикатури на пророка Мохамед.

Отново вдигнаха шум след подигравателните карикатури на Алан Кюрди, сирийското дете, намерено мъртво, изхвърлено на турския бряг, чиито снимки предизвикаха международна симпатия към бежанците.

Черният хумор е може би най-добре приет във Франция, но дори там беше силно разкритиувана редакцията на „Шарли Ебдо“, която заяви, че ако Айлян Кюрди беше жив, можеше да порасне за да насилва западноевропейските жени, както в случая с Кьолн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура