Пускат 150 двойки яребици в Кюстендилско

300 яребици - 150 двойки, ще бъдат разселени в Кюстендилско до края на февруари т.г., обявиха от съюзното ловно-рибарско дружество "Елен" вчера. Цената на бройка от пернатия дивеч е 24 лева, уточни секретарят на дружеството Венко Калинчев.

Парите са от членския внос на авджиите. Стоката пристига на 25 този месец от развъдник във Враца в кафези по 10 ярибици - по 5 мъжки и 5 женски, готови за чифтосване. Те ще бъдат пуснати в ловните полета, където преди това дружинките са прочистили района от хищници.

Шефовете на местните дружинки носят пълната отговорност новопуснатите яребици да оцелеят, докато дадат поколение. Птиците ще са под постоянен контрол, браконирестване по местата, където ги разселват, е изключено, казва шефът на "Елен" Калинчев.

Предстои разселване и на фазан, похвали се той, но не уточни колко бройки - явно ще е според финансови ресурс на роганизацията.В последните няколко години доставили и разселили 400-500 бр. атрактивни птици от този вид и това се уситило от падащите си по този лов местни авджии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони