Московски: Блокадите са незаконни, сега всичко зависи от Ципрас

Блокадите на фермерите българо-гръцките граници са незаконни, но правителството на Гърция бездейства и не предприема нищо, за да ги прекрати. В момента всичко зависи от премиера Алексис Ципрас, с които преговорите продължават. Това заяви транспортния министър Ивайло Московски пред Btv.

"Призивът на Брюксел беше да си решим сами този проблем, тъй като той е локален. Но с блокадата се нарушава европейския принцип за движение на хора и стоки", каза Московски.

Щетите за всяка блокада са за по над 10 млн. евро, в случая ще е повече, защото блокадата беше по-дълга, коментира транспортния министър.

Той изнесе и списък с датите на блокадите на българо-гръцката граница от 2007 година досега. При всички случаи е информирана Европейската комисия, но някаква реакция от Брюксел или от Атина няма.

„Януари и февруари гръцките фермери няма какво да правят, поставят някакви неизпълними изисквания към правителството си и блокират границата. Защо не блокират пристанищата, които превозват хора и товари към Италия, това ще има повече ефект”, попита министърът на транспорта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини