Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Украйна провокира Русия с песента си на “Евровизия”

Украйна провокира Русия с песента си на “Евровизия”. Парчето, с което страната ще се представи на европейския музикален конкурс разказва за това как Сталин е депортирал татарите, предаде “BBC”.

В песента „1944“ певицата Джамала разказва историята на прабаба си по времето, когато съветският диктатор изпраща 240 000 татари на претъпканите влакове в Централна Азия. Хиляди са измрели по време на пътуването или са издъхнали от гладна смърт, когато са пристигнали.

Правилата на Евровизия не допускат политически текстове. През 2009 грузинската диско-фънк песен „We don’t wanna put in”, която се присмива на Владимир Путин, беше изключена. Песента беше избрана по-малко от година след военните действие между Русия и Грузия за областта Южна Осетия.

Песента на Украйна за конкурса през 2005 също трябваше да се преработи, но така или иначе вече беше станала неофициален химн на Оранжевата революция, случила се година по-рано.

Тазгодишната песен започва с: „Те идват във вашите къщи, убиват ви и казват: „Не сме виновни.“

Спомени за преразказаните събития бяха възродени след анексирането на Крим от Русия през 2014. Въпреки че в песента „1944“ не се споменават директно тeзи събития, бившата победителка на “Евровизия” Руслана коментира: „Тази песен… е точно от каквото всички ние в Украйна страдаме.“

„Песента е в действителност за семейството ми“, казва Джамала, чиято прабаба е била на около 25 години, когато тя, четиримата й синове и дъщеря й са били депортирани, след като Сталин е обвинил татарите, че са подкрепяли нацистка Германия.

Едно от децата е починало по време на пътуването към Централна Азия.

„Имах нужда от тази песен за да се освободя, да споделя спомена на прабаба ми, спомена за момичето без гроб“, каза Джамала пред агенция „Франс Прес“ миналата седмица. Тя добавя, че участва в конкурса с тази песен, защото искала хората да чуят музика написана с „чувство на безпомощност“ след като Русия взела от родината й.

32-годишната певица казва пред местните медии, че мисли за членовете на семейството си в днешен Крим, когато пее „1944“.

„Днес кримските татари са в окупираната територия и им е изключително трудно“, продължава тя, „Те са под огромно напрежение. Някои са изчезнали без да оставят следа. Това е ужасяващо. Не искам да виждам как се повтаря историята.“

Тазгодишното издание на „Евровизия“ ще се проведе в Стокхолм през май.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете