Плевнелиев: Осем от десет коли в Европа са с части, направени в България

България е шестата най-бързо растяща икономика в ЕС за 2015 г. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев по време на Бизнес форум България – Кипър.

През 2015 г. очакваме растеж, последните цифри показват между 2,8 и 3%. Същевременно сме още по-амбициозни за 2016 г., обясни държавният глава. По думите му, чуждестранните инвестиции в страната през 2015 г. са отбелязали сериозен ръст от над 40 %, а една голяма част от тях са в продуктивни отрасли. „България се позиционира като държава на кръстопът, прави отговорни реформи“, заяви президентът.

Той отчете, че в сектор "Автомобилостроене" бяха построени 30 изключително модерни нови фабрики и създадени над 25 хиляди работни места. Осем от 10 автомобила в Европа имат компоненти създавани в България. България през 2015 г. бе обявена за аутсорсинг дестинация номер 1 в Европа. Световните класации ни посочиха на трето място в света за аутсорсинг бизнес процеси. Създадоха се 35 хиляди работни места през последните години. Аутсорсинг индустрията процъфтява“, заяви държавният глава.

Той напомни, че Кипър е шестият по големина инвеститор в България. Президентът напомни за вчерашните „изключително успешни разговори, които затвърдиха истинското приятелство между България и Кипър”.

„Подписахме споразумение в областта на земеделието, търговията, в областта на енергетиката и туризма. Зададохме ясна посока, че сме амбициозни. Искам да окуража българските компании за амбицията, за интереса, който показват. Кипър е развита икономика, богата държава и голям приятел на България. Работата с Кипър е безпроблемна, базирана на доверено партньорство“, каза президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава се обърна към българските предприемачи: „Знам, че вашият успех в България ви мотивира за повече. Българските банки стоят зад вас, имаме възможност да покрием по–широки пазари“, посочи той.

Според данните стокооборотът отчита ръст от 81% между двете страни през 2015 г., спрямо 2014 г. Българският износ към Кипър се е увеличил с около 90% за една година. Кипърският износ за България за една година се е увеличил с 47%.

Коментари

Задължително поле