"Кристал с памет на Супермен" може да съхрани 360 терабайта данни за 13,8 милиарда години

Специалисти от университета в Саутхемптън създадоха малък стъклен диск, който може да съхрани 360 терабайта данни за 13,8 милиарда години.

Дискът е наречен “кристал с памет на Супермен” заради приликата с “мемори кристалите”, с които филмовият герой Супермен влиза в Крепостта на самотата.

"Дискът на Супермен" се очаква да спаси библиотеки, музеи и архиви от това информацията в тях да бъде с обема на крепости. Тенденцията по света е информацията да се увеличава, но да се търсят начини все повече от нея да се съхранява на все по-малки носители.

Супермен-овият диск не може да бъде разрушен дори от ексремно високи температури до 1000 градуса по Целзий. При температури от стайна до 190 градуса по Целзий устройството и информацията в него могат да останат невредими 13,8 милиарда години - пише Tech Times.

Устройството функционира по следния начин: петизмерни данни се записват чрез фемтосекундни лазери върху диска, направен от стъкло с наноструктура. Свръхбързият лазер, с който се записва, произвежда интензивни, но съвсем кратки импулси. Дигиталният файл се кодира чрез множество пластове от подредени в наноструктури точки с размер пет микрометъра или една милионна от метъра. Наноструктурите пречупват светлината, преминаваща през диска.

Технологията ще бъде представена на предстоящата конференция на Международното общество за оптично инженерство, която ще се проведе в Калифорния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии