Зоран Заев свиква предсрочни избори

Над половин милион души на пореден протест в Барселона, десетки ранени и арестувани

Диета без глутен повишава либидото

Вълко Червенков нямал брак с жена си На младини се готвел за актьор, като държавен глава пишел епиграми под псевдоним

Откриха африканска чума по мъртво диво прасе в Габровско

Две коли катастрофираха в Бистрица, едната се вряза в къща

Борис Джонсън: Нова отсрочка за Брекзит ще бъде безполезна и скъпа

Карфиолът е истински аристократ

59-годишен мъж застреля друг при битов скандал в Ловешко Извършителят е задържан

Абсурдни партии в битка за гласове Щури формации в Европа и САЩ засенчват родните колорити

Лейди Гага с рентген на цялото тяло

„Кристал с памет на Супермен“ може да съхрани 360 терабайта данни за 13,8 милиарда години

Специалисти от университета в Саутхемптън създадоха малък стъклен диск, който може да съхрани 360 терабайта данни за 13,8 милиарда години.

Дискът е наречен “кристал с памет на Супермен” заради приликата с “мемори кристалите”, с които филмовият герой Супермен влиза в Крепостта на самотата.

„Дискът на Супермен“ се очаква да спаси библиотеки, музеи и архиви от това информацията в тях да бъде с обема на крепости. Тенденцията по света е информацията да се увеличава, но да се търсят начини все повече от нея да се съхранява на все по-малки носители.

Супермен-овият диск не може да бъде разрушен дори от ексремно високи температури до 1000 градуса по Целзий. При температури от стайна до 190 градуса по Целзий устройството и информацията в него могат да останат невредими 13,8 милиарда години – пише Tech Times.

Устройството функционира по следния начин: петизмерни данни се записват чрез фемтосекундни лазери върху диска, направен от стъкло с наноструктура. Свръхбързият лазер, с който се записва, произвежда интензивни, но съвсем кратки импулси. Дигиталният файл се кодира чрез множество пластове от подредени в наноструктури точки с размер пет микрометъра или една милионна от метъра. Наноструктурите пречупват светлината, преминаваща през диска.

Технологията ще бъде представена на предстоящата конференция на Международното общество за оптично инженерство, която ще се проведе в Калифорния.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.