12 години затвор за непълнолетен извършител на убийство с цел грабеж

Непълнолетен извършител на убийство с цел грабеж ще лежи 12 години в затвора при първоначален строг режим. Присъдата е окончателна, след като Върховният касационен съд е потвърдил произнесеното от Окръжния съд в Плевен наказание за Лилко А.

Той извършил злодеянието на 17 декември 2014 г в село Николаево. Нахлул в дома на Дечо Д. и отмъкнал три пакета кафе, чанта от плат, пакет обикновени вафли, чифт мъжки чорапи, катинар с ключ, мобилен апарат, кухненски нож и сумата от четири лева на монети. Задигнатите вещи са оценени на обща стойност 46,44 лв.

Пострадалият Дечо Д. бил пенсионер и отишъл да живее в Николаево в наследствена къща с двор. 17-годишният Лилко живеел в същото село заедно с брат си, снаха си, нейните деца и сестрите си. Той не работел, не учел, понеже бил изключен от местното училище и същата година бил освободен от интернат.

Около 14:00 часа в деня на престъплението осъденият минал покрай дома на пенсионера. Огледал имота и решил, че няма никой и може да извърши кражба на железа. Младежът прескочил портата и тръгнал към лятната кухня. Погледнал през прозореца, не видял никого и решил да влезе в жилището и да го претършува. Като нахлул в дома, видял възрастен човек, който го издърпал за едното рамо. Подсъдимият и пострадалият стояли един срещу друг, а зад Дечо Д. било леглото му. Внезапно осъденият Лилко нанесъл на пострадалия силен юмручен удар с дясна ръка в гърлото. Стопанинът паднал върху леглото по гръб. Осъденият се качил върху него, захванал да го души. Възрастният мъж се съпротивлявал и викал за помощ. Лилко обаче затегнал хватката, докато жертвата спряла да се бори. Нападателят решил, че сърцето на Дечо Д.е престанало да бие, след което положил тялото му върху леглото, завил го със завивките за да имитира, че е заспал. След това отишъл в съседната стая, грабнал вещите, а на излизане заключил всички врати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право